Postarea de astazi este una din cele mai speciale. Astazi am sarbatorit-o pe mama. Este o dubla aniversare, ziua de nastere si cea de nume. Nu puteam sarbatori fara un tort. Am vrut sa fie unul special, asa ca pentru mama. Nu am destule cuvinte sa-i multumesc mamei si nici destule urari. Ii doresc sa fim cat mai multi ani impreuna si sa ne bucuram de ea!
La multi ani mama scumpa si draga!!!
Blatul:
Mixam bine galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugam uleiul incet, ca la maioneza.
Mixam bine apoi adaugam cafeaua rece si lichiorul. Batem albusurile spuma cu un praf de sare apoi le incorporam usor in crema de ou.
Amestecam faina cu praful de copt si nuca macinata si le incorporam usor in aluat. Turnam aluatul in tava rotunda (26 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor, la foc potrivit ~ 40 de minute. Testam cu scobitoarea pentru a vedea daca este copt. Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar, lichiorul, ciocolata rupta bucati si laptele. Punem torul pe baie de abur si amestecam pana se ingroasa. Dam de pe foc.
Hidratam gelatina in apa rece ~5 minute.
Adaugam gelatina hidratata in crema de galbenusuri putin racorita (atat cat sa fie suportabila la deget) si amestecam pana se dizolva. Dam apoi la racit.
Dupa ce s-a racit mixam crema de galbenusuri cu branza de vaci pana se omogenizeaza. Smantana pentru frisca o mixam cu cele 4 linguri de zahar pudra pana devine spumoasa. Adaugam apoi crema de branza in frisca batuta si amestecam usor pana se omogenizeaza.
Impartim crema in doua parti egale. In una din creme adaugam cafeaua amestecata cu 2 lingurite de ness si omogenizam.
Punem blatul racit pe un platou si montam un inel de tort in jurul lui. Punem crema de branza peste blat iar apoi biscuitii rupti grosier. Urmeaza apoi bezele zdrobite in bucati mai mari. Apasam putin cu mana si apoi acoperim cu crema de cafea.
Dam tortul la frigider peste noapte.
A doua zi ne ocupam de bordura (inspiratia a fost Miha).
Topim ciocolata impreuna cu laptele si untul, la foc mic.Taiem o fasie de folie pentru ambalat, din aceea cu buburuze (sau pocnitori). Intindem ciocolata topita pe o folie. Lasam sa se raceasca, doar atat cat sa nu mai curga. Scoatem inelul din jurul tortului si ungem marginea cu putina frisca batuta. Montam folia cu ciocolata si dam la frigider pana se intareste.
Lasam 1 ora la frigider apoi indepartam usor folia.
Ornam dupa preferinte si pricepere.