Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.
Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie.
Atunci când se asează la masa mare, mirelui și miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiți cu flori (jemne), pregătiți din aluat de cozonac.
Mirele și mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărțit ca să revină tuturor nuntasșilor să guste din el.
Se pot așeza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.
Se pregătește plămădeala: întru-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia și se adaugă 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare (trebuie să aibă consistenţa unei smânâni).
Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.
Între timp, într-un vas adînc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, se amestecă și se adaugă plămădeala.
După ce se obține un aluat elastic, se lasă să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore.
Se frământă aluatul, se împletește în formă rotundă sau ovală, apoi se lasă din nou să crească.
Se unge cu ou bătut, apoi se decorează cu diferite flori și frunze din aluat, steluțe, păsări etc.
Se coace în cuptorul încălzit la temperatura de 175-180 grade 40-45 min.
Pâinea mirilor este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat.
Secretul brutarului
Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt.
Jemnele se pot pregăti și din alt tip de aluat de cozonac.
1
Citeste si Colacul/Turta Miresei
2
Cireste si Colacul Mirelui
3
Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya. Foto: brutaria.com