Si mancarea de post poate avea un gust minunat! Reteta e de la mama mea scumpa, care mi-a demonstrat de nenumarate ori asta :)
Fasolea se spala bine si se pune la muiat in apa domoala pentru cel putin 2 ore.
Taiem o ceapa in sferturi, telina in cuburi maricele, iar morcovul rondele. Fasolea muiata se pune la fiert in apa domoala. Dupa ce clocoteste cateva minute, schimbam apa cu alta domoala si adaugam legumele si o frunza de dafin si putina sare.
Intre timp, taiem cealalta ceapa solzisori, iar morcovul si telina cat mai marunt.
Cand fasolea a fiert, o scurgem de apa, dar nu aruncam apa. Intr-un alt vas punem la calit in putin ulei ceapa, iar cand s-a muiat putin adaugam morcovul si telina. Le lasam sa se caleasca putin, punem si pasta de ardei, apoi adaugam apa de la fasole si fierbem bine legumele. Cand morcovul s-a muiat, adaugam fasolea si frunza de dafin si acoperim cu apa domoala.
Mai lasam sa clocoteasca putin (punem cimbrul), timp in care pregatim sosul din faina si bulion. Sosul se adauga in fir subtire amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase.
La sfarsit mai potrivim gustul cu sare, daca mai e nevoie.
1
Pasta de ardei e facuta din ardei gras rosu dat pe masina si sare multa pentru conservare; se poate inlocui cu ardei proaspat, dar atunci trebuie mai multa sare in reteta.