Zilele trecute v-am prezentat o reteta traditonala ardeleneasca. Raman in aceeasi zona, doar ca reteta de astazi este una saseasca. In zilele de sarbatoare, din toate casele sasesti nu lipseste acest desert. Asa am ales sa nu lipseasca nici de pe masa noastra. Pentru baza puteti folosi orice aluat de cozonac.
Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si o lingura de zahar si lasam 10-15 minute pana creste.
In vasul robotului am pus faina si restul de zahar. Am adaugat maiaua, ouale, esenta si coaja de lamaie si am pornit robotul.
Am adaugat apoi sarea si laptele caldut, in fir subtire. A urmat apoi untul toit, dar nu fierbinte. Am lasat sa framante pana a devenit un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului.
Puteti framanta aluatul si cu mana, dar robotul sau masina de paine va vor usura mult munca.
Am rasturnat aluatul intr-un castron incapator, l-am mai framantat inca 10 minute apoi l-am acoperit si l-am lasat la loc caldut, pana si-a dublat volumul (~1 ora si jumatate).
Din aluatul acesta am facut si un cozonac iar restul aluatului l-am intins pentru Hanklich.
Pentru umplutura amestecam untul topit cu untura si lasam sa se raceasca, dar sa ramana fluid. Mixam galbenusurile si adaugam untul in fir subtire, ca la maioneza. Dam crema la frigider pana intindem aluatul.
Aluatul dospit il rasturnam pe planul de lucru si il intindem in foaie subtire. Mie mi-au iesit asa cum v-am spus, un cozonac si doua tavi de Hanklich. Am folosit tava cuptorului de 35x40 cm.
Asezam aluatul in tava si ridicam putin marginile apoi turnam crema de oua. Dam la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste usor deasupra ~15-20 de minute.
Scoatem din cuptor si il pudram cu zahar, cat inca este cald.
Il servim cald. Este o nebunie!!!