Ador tocanitele, ador mancarurile facute lent iar carnea sa fie atat de frageda incat sa ti se topeasca in gura. Gulasul nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este cunoscut de toata lumea si-l servim atat acasa cat si la restaurant. Se face din diferite carnuri, adica atat de vita cat si de porc. Mai nou si de pui J)) Am sa va spun doar ce este nelipsit la un gulas facut de mine: carnea de vitel, chiar daca nu am suficienta si vreau sa fac o cantitate mai mare de gulas, mai adaug carne de porc, dar este neaparat sa contina si carne de vitel; apoi, ca si condimente sunt nelipsite boiaua si chimenul; si nu in ultimul rand vinul rosu. Puteti sa optati sa faceti galuste de faina sau sa adaugati cartofi. Eu am optat sa servesc gulasul cu o budinca din paine.
Am avut niste cornuri simple, facute cu 2 zile inainte. Le-am lasat cam mult in cuptor(nu au fost arse) dar nu au iesit pufoase. Au fost cam tari pentru gustul nostru in materie de cornuri. Mi sau parut mult mai potrivite pentru o budinca.
Intr-o tigaie incapatoare se pun la incins uleiul si untul. Se toaca ceapa marunt si se caleste pana devine sticloasa. Peste ceapa calita se pun mirodeniile, respectiv: piperul proaspat rasnit, chimenul si boiaua. Se lasa pe foc 2-3 minute, pana condimentele isi lasa aromele. Ulterior se adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul capia taiat feliute. Se caleste totul inca 2-3 minute.
In vasul slow cookerului Crock Pot se pune carnea spalata si taiata cuburi. Se adauga prajeala si restul ingredientelor. Adica: morcovul taiat cubulete, tijele de apio taiate feliute, rosiile taite cuburi, frunzele de patrunjel si de telina taiate marunt, sare si cimbru uscat, vinul (eu l-am incalzit in tigaia in care am facut prajeala), apa, pasta de gogosari si de tomate. Sper ca le-am enumerat pe toate… Se amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Se pune capacul, se seteaza pe functia high si timpul de 5 ore. Se poate pune aparatul sa mearga peste noapte, iar dimineata doar sa mai adaugati sare dupa gust…
Pentru budinca de paine: se unge cu unt un vas termorezistent. Se taie painea/cornurile in cubulete si se pun in vasul uns cu unt.
Intr-un bol se bat oule cu o furculita. Se adauga laptele si un praf de sare. Se adauga amestecul de lapte cu ou peste paine. Cu o lingura sau chiar cu degetele, apasati usor painea sa fie imbibata cu lichid. Mie personal imi place sa nu musteasca totul in lapte cu ou. Partea de deasupra imi place sa fie mai crocanta, motiv pentru care nu umplu vasul cu lichid… Se poate pune deasupra parmezan, branza chedar, brie sau o alta branza topitoare. Se da vasul la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 20-30 minute, pana painea este aurie si lichidul este absorbit.
Se serveste o portie de budinca de paine cu o portie de gulas, smantana si ardei iute.
Sa va fie de folos!!!