Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria.
Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore.
Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX.
Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti.
In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok.
Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des.
Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.
Uleiul l-am pus în vasul în care urmeaza sa pregatesc gulaşul.Am pus apoi ceapa taiata marunt sa se caleasca putin.
Am luat de pe foc,am adaugat boiaua si carnea taiata cubulete.
Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat pâna când carnea din gulas si-a schimbat culoarea.
Am pus sare,piper,foaia de dafin.
Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.
Când carnea a fost de jumatate fiarta,am adaugat morcovii,ţelina,pastârnacul si cartofii .
Se mai adauga sare si piper daca este cazul.
Spre final am adaugat in gulas sucul de rosii si ardeiul iute.
Am mai lasat cateva minute la foc mic si am adaugat verdeata.
Am servit gulas cu smântâna si ardei iute.
Poftă bună !!!
1
Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban