Una din prajiturile preferate ale copilariei mele :)
Facem o maia din drojdie ,zahar,apa minerala calduta si 2 linguri de faina si o lasam la loc caldut 15 minute.
Intre timp amestecam faina cu sarea si o cernem. Adaugam peste faina untul taiat cubulete(la temperatura camerei),smantana,ouale,coaja de lamaie si maiaua. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini.
Impartim aluatul in 3 parti egale si il lasam la dospit 30 de minute la loc caldut acoperit cu prosop. Intindem fiecare bila de aluat cat mai subtire pe o masa de lucru tapetata cu faina. Tapetam o tava 40/30 cm cu hartie de copt/folie si punem prima foaie.
Ungem foaia cu gem,presaram jumatate din cantitatea de nuca si zahar,adaugam a 2-a foaie, o ungem cu gem si cealalta jumatate de nuca si zahar si acoperim cu ultima foaie. Lasam prajitura la crescut 15 minute,o intepam din loc in loc cu o furculita apoi o introducem in cuptorul preincazlit pentru 35 de minute(testul scobitorii sau pana prinde o culoare frumoasa deasupra)
O lasam la racit apoi o glazuram si o servim cu mare pofta!
1
Puteti folosi si alt gem/dulceata dar este mai buna cu gem de caise.