Ca la bucatarasi acasa
Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald.
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei, oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, esenta de lamaie, laptele usor caldut si cca 50 g de unt moale. Framanti aluatul si cand incepe sa se omogenizeze, adaugi untul ramas si sarea. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul de gogosi sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Dupa ce aluatul a dospit, il rastorni pe planul de lucru usor pudrat cu faina si il intinzi intr-o foaie groasa de cca 0,8 – 0,9 cm.
Cu ajutorul unei forme rotunde de cca 5-6 cm, decupezi gogosile si cu un cerculet mai mic, decupezi centrul fiecarei gogosi. Eu am facut si gogosi in forma de animalute, deoarece asa a fost cerinta din partea fetitei mele.
Le pui la dospit in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt pentru inca 1 ora (lasi intre ele un spatiu de 2-3 cm).
Coci gogosile in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 10 -15 minute.
Dupa ce le scoti din cuptor, le mai lasi cateva minute sa se racoreasca, apoi le pudrezi cu zahar.
1
foloseste ingredientele la temperatura camerei.