Gogosi

de Tuxedo in Dulciuri, 1 Iun 2013 | 8978 vizualizari

 

Ia gogoasa neamuleee :-) ! Eu cred ca nu o sa ma satur niciodata de gogosi, sunt cele mai pufoase si delicioase, oricand si oriunde! Aceasta reteta este foarte simpla, se fac rapid rapid, daca folositi drojdie proaspata vor creste imediat si se prajesc la fel de repede. Daca vreti, le puteti umple cu crema de vanilie.

 

INGREDIENTE

  • pentru aprox. 30 gogosi:
  • 500 gr faina
  • 50 gr zahar
  • 250 ml lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • 25 gr drojdie proaspata (8 gr drojdie uscata)
  • coaja de la o lamaie/portocala
  • 1 praf sare
  • 3 oua
  • 50 ml unt topit
  • ulei pt. prajit
  • zahar granulat pt. tavalit
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosi:

Punem faina cernuta intr-un bol. Facem o gropita in mijloc si adaugam ouale frecate cu praful de sare, zaharul amestecat in prealabil cu laptele caldut (doar 200 ml incalzim un pic pe foc ca sa se dizolve zaharul, temp. max trebuie sa fie 37ºC cand il adaugam in faina).

Intr-un pahar punem drojdia peste care punem o lingurita de zahar si o lasam cca 10 min ca sa se lichefieze. Cand s-a lichefiat o dizolvam cu laptele ramas si o adaugam peste componentele din castron.

Adaugam si vanilia, coaja de lamaie sau portocala si incepem sa omogenizam cu mana toate ingredientele. Cand a devenit o cocca omogena, picuram putin cate putin unt si framanatam cu mana pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului (cca 10 min). Acoperim castronul cu un prosop curat si punem coca la dospit cca 30 min. sau pana cand se dubleaza in volum.

In momentul in care a crescut, ungem blatul de lucru cu ulei, intindem coca cu facaletul  astfel incat sa aiba grosimea de apro. 1 cm. Decupam gogosile cu un pahar sau forma de biscuiti cu diametrul de 7-8 cm apoi le transferam intr-o tava sau le aliniem pe blatul de lucru si le mai lasam sa creasca vreo 30 min.

Cand s-au dublat, le prajim in uleiul incins apoi le scoatem pe un prosop de hartie sa absoarba excesul de grasime. le tavalim prin zagar granulat si le servim cu pofta!

TIPS-URI

1

Se pot umple cu crema de vanilie sau gem

2

Se foloseste drojdie foarte proaspata

3

In loc de unt se poate folosi ulei de floarea soarelui

4

se pot tavali si in zahar amestecat cu scortisoara

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gogosi