Rețeta am găsit într-o ,,carte de bucate,, mai veche , pe care o are soacra mea și se numea ,, bulete de cartofi,, și care era recomandată pentru copii de peste 2 ani (fetița mea chear le-a mâncat cu placere împreună cu roșii coapte din grădină de la noi). Eu le-am spus gogoșele, pentru ca ele chear se umflă ca gogoșile când le bagi aluatul în ulei incins.
Cartofii curățați de coaja, se fierb în apă cu un pic de sare.
După fierbere se scurg de apă, se zdrobesc și se lasă la răcit.
Separat se bat ouăle, peste care se adaugă smântâna si se amestecă bine.
Compoziția obținută se adaugă peste cartofi, adăugându-se mărar și sare după gust.
Se amestecă până la omogenizare si la nevoie se adaugă făină, cât să iasă o compoziție care se poate lua cu lingura.
Se pune uleiul la incens (eu folosesc un ceaunel mai mic de tuci), adăugându-se cu lingura din compoziției.
Gogoșele se vor lasă la fund la început, după care se vor ridica la suprafață la fel ca si gogosile dulci pufoase care le face fiecare.
Se prăjesc pe ambele părți, după care se scot pe o farfurie peste care am așezat un șervețel de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Se pot servi atât calde cât și reci, cu salate diverse sau chiar cu salata de sfeclă cu hrean care este preferata mea. POFTĂ BUNĂ!
1
Se poate adăuga si cașcaval ras sau chiar caș.
2
Cartofii trebuie sa fie albi pentru că sunt fainosi si fierb mai repede.