Aceasta mancare de legume am facut-o de nenumarate ori in toate combinatiile posibile, ce am adus nou la acest ghiveci de legume este o aroma subtila de ciuperci de padure pentru ca am strecurat intre legume si cateva ciuperci congelate de padure ( hribi, galbiori, champinioane de padure) .
Preparare ghiveci de legume: vanata am taiat-o cuburi mari si am calit-o separat cu o lingura de ulei de masline si putina sare. Intr-un vas mai adanc ( eu folosesc mereu unul de fonta gen ceaun romanesc ) se pun la calit in ulei de masline legumele cu timp de fierbere mai mare : ceapa, morcovul, cartoful, ciupercile . Se lasa pret de un minut sa se patrunda apoi se adauga sare, piper, boia si putina apa. La asa multe legume proaspete si aromate nici nu aveti nevoie de arome sau potentiatori de gust artificiali, este bine sa lasati sa se simta aroma legumelor.
La 5-8 minute dupa aceste legume se adauga orezul ( al meu avea timp de fierbere de 10 minute) apoi fasolea verde, rosia, gogosarul si la cateva minute dupa dovlecelul si vinetele care au timp de fierbere foarte mic. Secretul unui ghiveci reusit este respectarea timpului de fierbere pentru fiecare leguma, sa fie bine facuta dar totusi nu prea fiarta. La sfarsit se mai asezoneaza dupa gust cu sare si piper proaspat macinate si se serveste cu verdeata aromata, eu am folosit patrunjel de gradina.
Este o minunatie de mancare, cu aroma de legume si un iz subtil de ciuperci de padure …daca veti testa reteta de ghiveci de legume va veti indragosti de ea. Va doresc pofta buna !
1
Respectati timpul de fierbere la fiecare leguma