Anul asta a fost atat de darnica zmeura incat am facut si dulceata si gem. M-am jucat un pic cu aromele, desi zmeura e foarte aromata si parfumata am vrut sa-i aduc un plus de aroma, ceva fin, asa ca am adaugat in gem si cateva crengute de lavanda. Se simte subtil, doar cat sa-ti gadile papilele.
Mai intai am cules zmeura ( pe o caldura de simteam ca ma scurg, dar a meritat efortul, zmeura se simte bine mangaiata din plin de razele soarelui). Am cules-o cu grija, fara sa pice vreo gaza in castron, sa nu fiu nevoita sa o spal, o spalase roua diminetii.
Am pus zmeura intr-un tuci apoi am adaugat zaharul, am amestecat bine, fara teama acum se putea sfarama in voie, la gem nu trebuie sa ramana zmeura intreaga. Am lasat focul mediu si am lasat sa fiarba pana a inceput sa se lege bine. Am adunat spuma formata, iar cu 5 min inainte sa stig focul am adaugat lavada. Am stins focul, am scos crengutele de lavanda, apoi am pus gemul in borcane sterilizate, le-am capacit si le-am acoperit cu o patura, sa se raceasca pana a doua zi cand le-am depozitat in beci.