Toata vara am cautat in piete, prune din alea adevarate,mari,brumarii(asa le spun eu),coapte bine sa pot face gem de prune bun,aromat si cu o culoare rubinie.
Imi ieseau in cale numai prune mici,zbarcite,aproape crude;zici ca erau corcoduse ,fara culoare si la pret destul de mare.:(
E ,uite ca s-a intamplat si chiar zilele trecute am pus mana pe frumusetile astea tomnatice care mi-au satisfacut gusturile.
Am pus prunele intr-o cratita mare,intinsa,de tuci(in astfel de cratita pregatesc eu gemul de prune pentru ca nu lipeste si are un altfel de gust;zic eu) si am adaugat zaharul.Le-am pus la foc mare cam 10 minute, dupa care am dat la foc mic si am urmarit pana s-a format spuma pe care am adunat-o cu spumiera.
Cand incepe sa bolboroseasca,sa arunce usor stropi pe aragaz :) incepem sa scoatem cu lingura gem de prune si sa-l punem pe o farfurie foarte rece, tinuta la frigider, sa vedem daca in contact cu suprafata rece se vor inchega picaturile de gem de prune .Daca se intampla asta,inchidem aragazul.
Imi place sa pastrez culoarea frumoasa a gemului de prune (grena inchis)si densitatea ideala.
Turnam gemul de prune fierbinte in borcane super curate,le inchidem bine si le asezam cu gura in jos. Acoperim borcanele cu gem de prune cu o patura si le lasam pana a doua zi.
Spor la gatit!:)
Mi-a iesit un gem de prune atat de aromat!...:)
1
puteti servi gem de prune ca atare sau folosi la prepararea deserturilor