Gem de mere cu gutui

de Rocsi in Dulceata / Gem, 22 Oct 2014 | 8005 vizualizari

 

De mult nu am mai mancat acest gem plin de parfum si savoare...Zbor cu gandul la copilarie cand vine vorba de aceasta reteta, la zilele reci de toamna cand mergeam sa culegem fructele iar in bucataria de vara, din spatele casei, se facea focul in soba si acolo incepea activitatea pentru gem. Acum am facut in cantitate mica, dar atunci totul era in cantitate industriala, ne puneam langa un borcan eu si fratele meu si nu ne lasam pana nu il terminam...

 

INGREDIENTE

  • 2,2 kg mere
  • 1 kg gutui
  • 1 cana suc proaspat de mere (cana de 250 ml)
  • 1 kg zahar
  • 1/4 de lamaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de mere cu gutui:

Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat.
Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.

Intr-o oala de tuci punem merele rase, sucul proaspat (eu am facut o prajitura cu mere si sucul stors de la ele l-am folosit la gem), zaharul, apoi gutuile, amestecam bine si lasam sa stea vreo jumatate de ora asa, de preferat la rece.
Transferam oala pe foc, la inceput flacara fiind mai mare.
Amestecam cu o paleta de lemn, iar cand incepe sa fiarba gemul, dati focul mai mic.
Invartim des in gem pentru a nu se prinde de oala, apoi dupa circa 1 ora si jumatate, punem putin pe o farfurie sa vedem daca este gata, daca fructele sunt bine fierte, in special gutuile care sunt mai tari.

Eu am fiert 1 ora si 50 de minute pe ceas.
Cu 5 minute inainte sa luam oala de pe foc, adaugam lamaia taiata felii.
Gemul il punem fierbinte in borcanele curate, le invelim intr-o patura, sa stea la caldura.
A doua zi cand s-au racit le ducem la loc racoros.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de mere cu gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Multumesc mult Daniela.

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Claudia

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Babi iti multumesc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu dovleac, mure si ciocolata - Desert aromat si pufos

de oanapl 7

ieri la 21:53

Peste rosu (biban rosu) prajit - Simplu si foarte gustos

de Caty 3

ieri la 17:39

Dorada la cuptor - Reteta usoara si gustoasa

de Caty 3

ieri la 16:35

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata din flori de salcam