Gem de mere cu gutui

de Rocsi in Dulceata / Gem, 22 Oct 2014 | 6996 vizualizari

 

De mult nu am mai mancat acest gem plin de parfum si savoare...Zbor cu gandul la copilarie cand vine vorba de aceasta reteta, la zilele reci de toamna cand mergeam sa culegem fructele iar in bucataria de vara, din spatele casei, se facea focul in soba si acolo incepea activitatea pentru gem. Acum am facut in cantitate mica, dar atunci totul era in cantitate industriala, ne puneam langa un borcan eu si fratele meu si nu ne lasam pana nu il terminam...

 

INGREDIENTE

  • 2,2 kg mere
  • 1 kg gutui
  • 1 cana suc proaspat de mere (cana de 250 ml)
  • 1 kg zahar
  • 1/4 de lamaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de mere cu gutui:

Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat.
Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.

Intr-o oala de tuci punem merele rase, sucul proaspat (eu am facut o prajitura cu mere si sucul stors de la ele l-am folosit la gem), zaharul, apoi gutuile, amestecam bine si lasam sa stea vreo jumatate de ora asa, de preferat la rece.
Transferam oala pe foc, la inceput flacara fiind mai mare.
Amestecam cu o paleta de lemn, iar cand incepe sa fiarba gemul, dati focul mai mic.
Invartim des in gem pentru a nu se prinde de oala, apoi dupa circa 1 ora si jumatate, punem putin pe o farfurie sa vedem daca este gata, daca fructele sunt bine fierte, in special gutuile care sunt mai tari.

Eu am fiert 1 ora si 50 de minute pe ceas.
Cu 5 minute inainte sa luam oala de pe foc, adaugam lamaia taiata felii.
Gemul il punem fierbinte in borcanele curate, le invelim intr-o patura, sa stea la caldura.
A doua zi cand s-au racit le ducem la loc racoros.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de mere cu gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Multumesc mult Daniela.

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Claudia

Rocsi 1

26.10.2014, 19:45

Babi iti multumesc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Dulceață de gutui