din ciclul dulceturile toamnei, dulceata de gutui ocupa loc de cinste la noi....foarte aromata si delicata
Gutuile se sterg bine de puf, se curata de coaja si se alege partea buna, adica fara partile lovite, pietroase si viermanoase...
In general gutuile sunt pline de viermi, dar nu conteaza, se curata partea buna.
Se pune apa intr-un castron si o lg-ita de sare de lamaie si se pun bucatile de gutui pe masura ce se curata pt a nu se innegri.
Se taie apoi cubulete cat mai mici.
Se pune separat la foc apa si zaharul , se amesteca sa se topeasca si se lasa sa dea cateva clocote.
Se scurg bine gutuile si se toarna peste sirop si se lasa la fiert la foc mai mic, cam 40-50 min.
Se stoarce sucul de la o lamaie si se toarna peste, se mai da cateva clocote si se ia de pe foc.
Se pune fierbinte in borcane si se sigileaza, se lasa invelite in paturi pana a doua zi sa se raceasca bine, se depoziteaza in camara la loc intunecos.