În general, sunt adepta dulcețurilor, dar acum au fost îndeplinite toate condițiile pentru a face un gem bun și dulce de căpșune aromate. Gemurile se fac relativ ușor și nu necesită multă migală. Problema care se pune în privința gemurilor este adeseori cantitatea de zahăr și timpul afectat preparării. Sunt multe persoane care vor să pună cât mai puțin zahăr, uitând că acesta este exact ingredientul care conservă și atunci nu-i de mirare că preparatul lor se acrește și fermentează...
Așa că cine vrea să facă economie la zahăr, mai bine ar renunța la ideea de a prepara dulciuri (și aici nu mă refer la cei cărora, din motive de sănătate le este, oricum, interzis total zahărul). Sau poate folosi ingrediente artificiale de ultimă generație (E-uri...) dar cu siguranță, rezultatul nu va fi mulțumitor, sub toate aspectele.
Din ingredientele de mai jos am făcut 4 borcane de 330 grame de gem bine legat de căpșune. Cine este interesat de rețetă, este rugat să citească atent și TIPS-urile de la sfârșit...
Căpșunele se curăță de codițe, se spală bine sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare la scurs. Când s-au scurs de apă, căpșunele se pun într-un vas mai larg și cu pereți mai groși. Se adaugă zahărul și abia după ce fructele lasă toată zeama se dă vasul la foc mediu la început, până ce se topește zahărul, după care se întețește focul.
Se fierbe gemul la foc iute și se adună spuma care se ridică deasupra. Se amestecă rareori în gem (doar pentru a ține sub control gemul, care fierbe în clocote) folosindu-se o lingură de lemn, pentru a nu sfârâma căpșunele.
După 35-40 de minute de fierbere la foc iute, se ia de pe foc vasul și se pune cu o lingură puțin gem pe o farfurioară rece. Dacă gemul își păstrează forma, este legat și nu se împrăștie, este gata. În caz contrar, se continuă fierberea până ce se ajunge la acest rezultat.
Gemul se toarnă fierbinte în borcane curate, uscate și încălzite în prealabil, ca să nu se spargă.
Pentru mai multă siguranță, se pot pune borcanele cu gem în cuptorul cald, la foc mic și se țin acolo, până ce se formează deasupra o crustă groasă.
Atunci se oprește focul de la aragaz și se lasă borcanele să se răcească în cuptor, după care se închid ermetic și se dau la cămară, într-un loc uscat, răcoros și aerisit.
Gemul se folosește ca atare, la micul dejun, sau în fel de fel de dulciuri.
1
Folosiți fructe coapte, dar nu trecute din copt. Este bine ca în gem să rămână și fructe întregi.
2
Pentru ca gemul să aibă o culoare frumoasă, el trebuie preparat rapid, la foc iute.
3
Puteți lăsa căpșunele cu zahărul într-un vas acoperit, câteva ore la frigider, sau chiar până a doua zi, pentru ca fructele să lase toată zeama. Astfel, zahărul se va topi și gemul se va lega mai repede.
4
Puneți o tablă sub vasul în care fierbeți gemul, ca să nu se prindă de fund, după ce siropul începe să scadă.
5
Înainte de a lua vasul de pe foc, verificați dacă gemul s-a legat suficient.
6
Dacă gemul nu va fi legat/bine scăzut, se va acri, va fermenta și va face mucegai.
7
Pentru ca gemul să se păstreze mai mult timp, este bine să puneți borcanele umplute cu gem fierbinte în cuptorul încălzit și să le lăsați acolo, la foc mic, până ce deasupra se va forma o crustă groasă.
8
Apoi lăsați borcanele în cuptor, până ce se răcește gemul.
9
Dacă gemul este prea legat, se poate subția, dar numai în momentul consumului, cu puțină apă caldă.
10
Borcanele cu gem trebuie verificate din când în când și dacă se formează deasupra mucegai, se culege cu o lingură. Apoi, gemul se fierbe din nou, 10 minute, după care se toarnă fierbinte în recipiente încălzite, curate și perfect uscate.
11
Gemurile nu se păstrează în încăperi călduroase, ci în locuri răcoroase, uscate și aerisite. În caz contrar ele se vor acri, vor fermenta și nu vor mai putea fi consumate.