Gemul asortat de fructe de padure il pregatesc in fiecare an de ceva vreme si contine cantitati egale de zmeura, afine si mure, combinatia aceasta dulce-acrisoara fiind favorita noastra.
Reteta mea de gem are putin zahar in compozitie, caci au fructele suficient. Poate ca timpul de fierbere e mai lung, dar gemul e mai bun, gustul fructelor este mai pronuntat decat cel al zaharului si va garantez ca tine pana anul urmator in camara.
1 kg zmeura
1 kg afine
1 kg mure
300 g zahar
Spala sub un jet de apa fructele, rapid, sa nu-si lase in apa prea multa zeama. Pentru gemul de fructe de padure eu am combinat afine, mure si zmeura, dar poti adauga ce alte fructe de padure ai la indemana.
Sterilizeaza borcanele in care vei pune gemul.
Pune zmeura, afinele si murele in cratita, adauga zaharul si porneste focul. Lasa fructele sa fiarba la foc moale si amesteca din cand in cand, sa nu se prinda gemul de fundul cratitei.
Ai grija sa indepartezi de cate ori e cazul spuma care se formeaza deasupra si cand gemul pare legat ia cratita de pe foc.
Fa testul cu lingurita de sirop pe farfurioara, daca e suficient de legat poti opri focul, daca nu mai insista. :)
Pune imediat gemul in borcane si sterilizeaza la bain-marie, fie pe aragaz, fie in cuptor.