Pregatim maia : drojdia o amestecam cu 1 lgt zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam apa calduta si faina. Lasam la dospit cca 10 minute. Cernem faina intr-un castron, adaugam sarea, maia, uleiul si apa calduta. Framantam un aluat ca de paine. Lasam la dospit pentru cca 20-30 de minute. Intre timp pregatim umplutura.
Umplutura : amestecam intr-un bol carnea macinata, ceapa tocata marunt, sarea, piperul, cimbrul, menta si apa. Apa face ca umplutura sa fie pufoasa, avand rol de liant. Dam la frigider pana dospeste aluatul.
Dupa ce aluatul a crescut (si-a dublat volumul) il impartim in 2 si rulam 2 suluri, pe care le taiem in 8 bucati fiecare. in total vom avea 16 bucati. Carnea o impartim si pe ea in 16 parti egale. Fiecare bucatica de aluat o intindem cu sucitorul, asezam carnea pe jumatate din aluat si acoperim cu cealalat jumatate, presand marginile.
Separat punem ulei intr-un castronel. Fiecare "portofel " il trecem prin baie de ulei (punem ulei intr-un castronel si tavalim pe ambele parti "portofelele cu carne" ) si il asezam intr-o forma rotunda (d=30 cm ). Eu am folosit o forma cu d=28 cm si a fost cam mica...
Ideal cred ca este jumatate de portie asezata intr-o forma cu d=25 cm. Continuam cu fiecare bucatica la fel
Deasupra ungem cu 1 ou batutu amestecat cu putina sare si smantana.
Lasam sa stea 15 minute, apoi dam la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra. La sfarsit, dupa ce scoatem placinta cu carne din cuptor o ungem pe deasupra cu putin unt sau margarina.
Acoperim cu un prosop si lasam cateva ore sa se raceasca, apoi putem taia si servi.
Geantak este o placinta cu carne (de vita sau pui... eu am ales pui de data aceasta) tatareasca. Super buna .
Pofta buna sa aveti ! :)