Gomboti, knedle, galuste cu prune ...In Ungaria, galustele cu prune poarta numele de gombóc sau knédli.
In alte tari, precum Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia etc., pentru a numi galustele cu prune (sau cu alte umpluturi, chiar si cu carne) se folosesc diverse variatiuni ale cuvantului Knödel (knedl, knedle knedľa).
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/10/galuste-cu-prune-gomboti-knedle.html
pentru 12 galuste :
Fierbeti cartofii intregi in apa cu sare.
Intr-o tigaie puneti la prajit pesmetul in unt, pana cand devine auriu.
Se adauga zaharul si scortisoara si se amesteca in continuare, la foc mic 1-2 minute.
Se transfera intr-un alt vas si se lasa sa se raceasca.
Se spala prunele si se scot samburii.
Dupa ce au fiert cartofii, se curata de coaja si se taie cuburi.
Se pun in bolul robotului si se amesteca pana se obtine un piure tare.
Se adauga putina sare, un ou, o lingura de ulei si faina cat cuprinde astfel incat sa iasa un aluat omogen si usor lipicios.
Se pune o oala cu apa la foc.
Cu mainile pline de faina se aplatizeaza o parte din aluat, se pune o pruna in mijloc.
Puneti o lingurita din compozitia pesmet - zahar rezervata in fiecare pruna.
Se impatureste aluatul in jurul prunei, formand o bila.
Se procedeaza tot asa pana cand se termina aluatul.
In apa clocotita, se adauga galustele si se lasa sa fiarba.
Sunt gata atunci cand se ridica la suprafata.
Se scot din apa si se dau prin pesmet.
Se servesc caldute.