Frigarui de pui cu sos satay

de Catalina L in Pui, 23 Feb 2016 | 5813 vizualizari

 

Va propun o reteta foarte populara in sultanatul de Brunei  - frigaruile satay. De origine indoneziana, le gasiti in toata Asia de Sud Est.
Aceste frigarui sunt perfecte: parfumate cu un sos satay  aromat cu lapte de cocos și alune.
Un  deliciu, o reteta pe care o voi reface cu siguranta si care a placut la toata familia.
Astazi 23 februarie, Sultanatul de Brunei sărbătorește ziua independenței față de protectoratul britanic (1984).
Țara este formată din două părți, fiecare înconjurată de statul malaez Sarawak. Ambele părți au litoral la Marea Chinei de Sud și la Golful Brunei.
Bruneiul are o suprafață de 5.765 kmp. Capitala este la Bandar Seri Begawan — 22.000 de locuitori
Populația statului Brunei este cifrată la 408.786 locuitori și este formată dintr-un amestec de grupuri etnice ale Asiei de Sud-Est: în jur de două treimi malaysieni, o zecime chinezi, iar restul sunt popoare indigene și indieni. Limbi: malayeza (oficială); engleza (înțeleasă pe scară largă).
Religii: islam (oficială, predominant sunnit), budism, creștinism și animism.
Nu există alegeri politice și legislative. Ultimele alegeri legislative au avut loc în martie 1962. 
Monarhia este ereditară. Sultanul a numit un Consiliu Legislativ cu 29 de membri în septembrie 2005 și a crescut numărul acestora la 33 în iunie 2011. Consiliul Legislativ se întrunește anual, în luna martie.
Economia se bazează pe producția de petrol și de gaze naturale, dar și pe turism. Deși este un stat mic, Brunei are unul dintre cele mai ridicate standarde de viață din lume, datorită depozitelor considerabile de petrol și gaze. PIB-ul pe cap de locuitor este în jur de 25.000 USD.
Turiștii pot întâlni în Brunei grandoarea artei islamice, tradiția regală și bogății arhitecturale precum Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddien, cu domul său aurit. 
Un exemplu al bogăției patrimoniului regal este reședința sultanului aflată în capitală, Istana Nurul Iman. Alte locuri de interes sunt Mormântul sultanului Bolkiah, cunoscut și ca "amiralul cântăreț", clădirea Regalia, aflată în mijlocul capitalei și care adăpostește o colecție de obiecte ceremoniale, Muzeul Brunei și Muzeul de Tehnologie Malaeză. În Brunei există Kampong Ayer, un sat pe apă aflat la marginea capitalei, faimos datorită celei mai mari colecții de case pe picioroange din lume.
Stiati ca ?
Serbarea Crăciunului este interzisă în Brunei, iar cei care încalcă această normă riscă o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o amendă echivalentă cu 20.000 de dolari, relatează marți directmatin.fr, precizând că măsura a fost instituită în 2014 de sultanul Hassanal Bolkiah al micului stat de pe insula Borneo.
Vizată de această interdicție este numai populația musulmană, reprezentanții celorlalte culte putând organiza petreceri private, fără a promova evenimentul. Sunt strict interzise decorațiunile de Crăciun și căciulile de Moș Crăciun.
Sultanatul Brunei are puțin peste 420.000 de locuitori, din care două treimi sunt musulmani. Există și budiști (13%) și creștini(10%).
Decizia referitoare la marcarea Crăciunului a fost comunicată odată cu instaurarea legii sharia, care prevede, printre altele, amputarea membrelor în cazul hoților, biciuirea pentru consumul de alcool și avort și lapidarea în cazul adulterului. Sultanatul Brunei este una din cele mai bogate țări din lume datorită imenselor sale zăcăminte de hidrocarburi și este singurul stat din Asia de sud-est care aplică sharia.
Interdicția de a sărbători Crăciunul a întâmpinat totuși o oarecare rezistență în sultanat. A fost lansată o campanie care a ajuns virală, numită #MyTreedom. Ea constă în postarea de fotografii cu brazi și decorațiuni de Crăciun pentru a lupta împotriva persecutării creștinilor, încheie directmatin.fr.
(sursa : agerpres)

 

INGREDIENTE

Pentru frigaruile de pui marinate:

  • 4 piepturi de pui
  • 10 cl de lapte de nuca de cocos
  • cateva felii de ghimbir proaspăt
  • 25 g de zahăr pudră
  • 2 lingurițe de curcuma
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță praf de coriandru
  • un praf de pudra de chili
  • 1-2 linguri sos de soia

Pentru sosul Satay

  • 20 cl de lapte de nuca de cocos
  • 25 g de zahăr pudră
  • 50 g de unt de arahide
  • o mică mână de alune nesarate
  • 2 lingurițe de curcuma
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță praf de coriandru
  • pudra de chili dupa gust
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 2 linguri sos de soia
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Frigarui de pui cu sos satay:

Am pregătit  unt de arahide de casă. 125g alune nesarate, 2 lingurițe de miere.

Se pun arahidele într-un blender echipat cu lama de oțel și se mixeaza până obtinem un unt.

Se adaugă mierea și se amestecă din nou. 

Se taie carnea în bucăți de 2-3 cm. 

Puneti carnea taiata intr-un castron, adaugati celelalte ingrediente si amestecati bine.

Dati la rece pentru 2-3 ore.

Dupa ce carnea a marinat, se formeaza frigaruile.

Puneti frigaruile pe gratarul incins si le prajiti 10-12 minute intorcandu-le pe fiecare parte- trebuie sa se coloreze bine..


Sosul Satay : 

Se dizolvă amidonul in laptele de cocos rece.

Apoi se adaugă toate celelalte componente (cu excepția arahidelor) și se aduce la fierbere.

Se reduce temperatura si se fierbe la foc mic cateva minute.

Intr-o tigaie uscati alunele  zdrobite în bucăți mici și le adăugați la sos. 

Serviti frigaruile de pui calde cu sosul fierbinte și cu garnitura de orez, nouilles etc....  la alegere si dupa dorinta.

Pofta Buna! 

TIPS-URI

1

Le puteti reincalzi direct in sos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Frigarui de pui cu sos satay" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Rahela Velicu 1

23.02.2016, 22:13

anca_rm 1

24.02.2016, 08:38

Catalina ne aduci intotdeauna preparate inedite

Gherca Daniela 1

24.02.2016, 09:49

buni!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pui cu sos de rosii