Fasole galbena in lapte de cocos

de Cristi Roman in Mancaruri de post, 4 Noi 2011 | 7125 vizualizari

 

Am gasit la magazinul polonez din cartier fasole galbena pastai, exact cum se gasea in curtea bunicilor mei din Calarasi, asa ca am luat un kilogram pentru a face acasa o mancarica. Am dorit o mancare traditionala clasica romaneasca insa cu un touch fin asiatic, nu complex.

 

INGREDIENTE

  • 800 grame pastai fasole galbena;
  • doua cutii lapte cocos;
  • o cutie de rosii tocate marunt;
  • o ceapa mica tocata marunt/calita;
  • 1/2 lingurita fulgi ardei iute;
  • 1/2 lingurita praf de turmeric (curcuma);
  • sare, piper;
  • pasiune.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole galbena in lapte de cocos:

Am spalat, curatat, taiat la varfuri fasolea, dupa care am pus-o la fiert, in doi litri de apa, si am lasat-o pana cand s-a fiert aproximativ 80%. Am dat la o parte zeama - pastrand insa o parte din aceasta, separat.

Am pus apoi continutul a doua cutii de lapte de cocos (400 grame fiecare) peste fasole, am dat focul mediu si am lasat sa fiarba cam 10-12 minute, dupa care am pus si o cutie de rosii italienesti tocate marunt. Am mai lasat inca 15 minute, cu un capac cu gaurica deasupra, pentru a respira putin (altfel laptele de cocos se umfla si da pe-afara, de aceea trebuie tinut si focul mediu).

Intre timp am sotat intr-o lingura de ulei de masline o ceapa alba maruntita si am adaugat-o pe final in mancarica. Tot pe final am potrivit gustul cu sare, piper, putina curcuma (turmeric) dar si cu jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute (si seminte si coaja uscata).

Laptele de cocos, curcuma si chili au fost singurele ingrediente pe care le-am dorit a le folosi pentru a da un touch asiatic usor acestei mancarici traditionale romanesti, de-altfel. In mod clar nu am dorit o amprenta asiatica mai intensa, altfel as fi adaugat si ghimbir tocat marunt, si lemongrass si povestea putea continua in acest fel.

Mancarea este profund vegetariana/de post, eu insa i-am alaturat si cateva bucatele de pui pe care le aveam dezghetate si pe care le-am rumenit inainte intr-o tigaie separata.

Mancarea este senzationala calda, este cremoasa si matasoasa, iar daca mai inmuiati in zeama de cocos cu rosii si bucati de paine de calitate totul devine un vis real.

TIPS-URI

1

fierbeti mancarea pe foc in functie de cat de zemoasa doriti sa fie: cu cat o tineti mai mult cu atat sosul isi va reduce din cantitate si va deveni mai dens - depinde deci de gustul fiecaruia;

2

la fel, puteti dilua sosul final adaugand din zeama in care ati fiert initial fasolea - de aceea am spus ca am pastrat zeama, pentru a o avea la dispozitie in caz ca sosul e prea cremos la final.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole galbena in lapte de cocos" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de portocale, ciocolata si ananas

de Rocsi 9

ieri la 19:44

Prăjitura răsturnată cu clementine

de RODIMUR 8

ieri la 17:00

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

pe 27.12 la 10:30

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ghiveci de legume