Fiind zi de post am facut fasolica asta,la noi i se mai spune si fasole frecata.Cred ca e pacat sa mananci de post cu atata pofta,dar a fost atat de buuuuuuuuna incat rivaliza cu orice fripturica.
Fasolea se pune la inmuiat in apa rece de cu seara.
Dis de dimineata se pune la fiert in apa cu putina sare,morcovi si ceapa uscata.Se fierbe destul de multisor.Se strecoara de zeama,se lasa sa se raceasca,apoi se pune in robot si se mixeaza.
Se adauga cate putina apa cu vegeta,pana cand se ajunge la consistenta dorita.
Intr-o cratita se pune putin ulei si cei doi catei de usturoi zdrobiti.Se prajesc putin ,se adauga putina boia si apoi se pune pasta de fasole in cratita.
Se potriveste la gust cu sare,piper si vegeta,iar spre final se adauga verdeata.
Pentru sos,se pune ulei intr-o cratita,cand s-a incalzit se pune ceapa taiata solzi.Se prajeste putin,apoi se pune putina apa si se lasa sa fiarba.
Cand apa a scazut,se adauga putina boia,sare si 1 lingura de suc de rosii.
Se mai lasa 2 minute pe foc si....gata.
Am servit cu muraturi(gogonele si conopida),asa cum spuneam a fost un ....deliciiuuuuuu.