Imi doresc sa am savoarea si sarmul de la "puideom" in relatarea retetelor, dar asta este. Nu se poate. Cum este vremea retetelor de post va prezint reteta mea de fasole batuta.
Se fierbe fasolea foarte bine, se strecoara si se pastreaza 1 cana din zeama strecurata. Se mixeaza fasolea adaugandu-se incet din zeama de fasole fierbinte. Apoi se adauga 2 catei de usturoi pisati si 30-50 ml de ulei (cat doriti) incet ca la maioneza. Se potriveste de sare si piper si se serveste cu ceapa rosie caramelizata si patrunjel tocat.
Ceapa caramelizata se prepara in felul urmator: se caleste ceapa rosie taiata solzisori in 1 lingura ulei de masline. Se adauga apoi 1 lingura de zahar si se amesteca continuu pana ceapa devine putin sticloasa. Se adauga otetul balsamic si paharul de vin. Se fierbe pana cand se evapora tot vinul. Timpul de preparare 8-10 minute.