O salată foarte apreciată în bucătăria dominicană este cea cu morcovi şi varză albă, scăldate în maioneză şi adeseori asezonate cu stafide brune. Luate fiecare separat, nu par a fi tradiţionale: morcovul şi varza se consumă la fel de bine oriunde în lume, maioneza la fel – deşi originea ei este spaniolă, fiind iniţial denumită „salsa mahonesa”, iar America Latină este în general o mare consumatoare de maioneză. Chiar adăugarea stafidelor în salate este destul de populară şi în Marea Britanie, şi nici americanii nu sunt total străini de acest detaliu culinar.
Specific dominican este poate ansamblul de ingrediente, luat ca atare; ori poate faptul că morcovii şi varza proaspete sunt înmuiate în apă fierbinte înainte de a fi introduse în salată. În orice caz, salata cu varză, morcovi şi maioneză este un fel de mâncare extrem de popular în Republica Dominicană, nelipsit din meniul zilnic („plato del día”) al restaurantelor şi cantinelor.
Şi, pentru că Republica Dominicană a fost cândva un teritoriu spaniol, pentru că atunci când a descoperit-o, Columb a botezat-o „Mica Spanie” şi pentru că maioneza clasică se făcea în Spania cu ulei de măsline, am ales să vă prezint „ensalada de repollo y zanahorias” (salata de varză şi morcovi), cu maioneză din ulei de măsline – un dish lejer, răcoritor, foarte uşor de făcut şi care evocă puţin din aerul Caraibelor şi din surpriza pe care a trăit-o Columb, atunci când a pus piciorul pe uscat – o interferenţă culinară între Lumea Veche şi Lumea Nouă.
Din gălbenuşul de ou, uleiul de măsline, uleiul de rapiţă şi sucul de lămâie se prepară maioneza.
Varza şi morcovul, spălate şi tăiate în fâşii subţiri, se pun într-un bol. Peste ele se toarnă 2 căni de apă fierbinte şi se lasă la înmuiat pentru 5 minute. Apoi se scurg bine de apă şi se lasă la temperatura camerei, să se răcească. Se amestecă cu maioneza, măslinele tăiate felii, se asezonează cu sare şi piper. Se serveşte rece.
1
Uleiul cu gust neutru se foloseşte pentru a atenua aroma puternică a uleiului de măsline, dar nu este obligatoriu. Am găsit, de exemplu, în reţetele Marthei Stewart, că prepară maioneza numai cu ulei de măsline extravirgin.
2
Cine doreşte o versiune mai „light” şi cu mai puţin colesterol, poate înlocui maioneza cu o vinegretă preparată din: 2 linguri oţet de vin alb, 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriţă muştar Dijon