DULCEATA DE CAISE:
Spalam caisele ,le desfacem in doua si indepartam samburii. Punem apa si zaharul la fiert pana se formeaza un sirop gros. Adaugam bucatile de caise si lasam sa fiarba la foc mic. Amestecam foarte rar si usor sa nu faramam de tot caisele. Spre sfarsit adaugam zeama de lamaie si zaharul vanilinat. Dulceata este gata in 30-35 minute.
Mie imi plac mult si samburii caiselor,asa ca i-am decojit si i-am adaugat si pe acestia in dulceata,la final, dau un gust deosebit! ;)
Spalam bine borcanele ,le sterilizam si uscam , apoi le umplem cu dulceata fierbinte. Asezam capacele si dupa ce se racesc, borcanele se pot pune in camara pentru iarna.
GEM DE CAISE:
Dupa ce spalam si indepartam samburii, taiem caisele in felii subtiri. Le amestecam cu zaharul si le lasam peste noapte la frigider. A doua zi le punem la fiert, pe foc mic. Amestecam mai des si avem grija ,pentru ca are tendinta sa se lipeasca. Adaugam zeama de lamaie si zaharul vanilinat spre sfarsit. Gemul de caise este gata cam in 35-40 minute. Se pune fierbinte in borcanele sterilizate.
Gemul de caise are un gust deosebit si poate fi folosit cu succes la diferite prajituri.