Dacă vara asta, 2020, am stat pe acasă în concediu, am tot testat diverse rețete, puse la seif.
De ceva veme mă bântuie dulceața asta minunată, am văzut și din coji de pepene verde, dar parcă mai mult m-a atras această rețetă.
Gata cu vorba, spor și potfă bună!
Zahărul se pune la fiert cu apa, la foc mic cca. 20 minute.
Între timp se curăță lubenița, pepenele verde, de coajă și semințe și se taie cubulețe mai mărișoare.
Când siropul de zahăr a scăzut la jumătate, se adaugă miezul de pepene, se amestecă ușor, până ce se înglobează, se adaugă feliile de lămâie și se lasă la fiert la foc mic cca. 10 minute după ce a dat în clocot.
Se adună mereu spuma ce se formează, se șterg eventualele urme lăsaate de zahărul cristalizat, de pe marginea cratiței, care ar putea să se caramelizeze și să schimbe gustul dulceței, în amărui.
Apoi se oprește focul, se acoperă cratița cu un șervet de bucătărie umezit, și se lasă până a doua zi sau cca. 6 ore la răcit. Astfel pepenele va absorbi sirop și se va confia încet, fără să se sfărâme.
După ce s-a răcit dulceața, se scot fructele cu o strcurătoare și se pun în borcanele sterilizate.
Între timp siropul se mai pune la fiert, cca. 10 minute, cât să fie bine legat.
Apoi se toarnă peste fructele din borcan, la final se adaugă după gustul fiecăruia frunze de mentă, cuișoare, scorțișoară sau anason stelat.
Borcanele se căpăcesc, apoi se pun cu fundul în sus, pentru sigilare, se lasă până a doua zi, apoi se etichetează, pozează și depozitează în cămară, la loc răcoros.
Spor și poftă bună!