Mi-a adus sora mea cea mare nişte gutui frumoase, aşa că eram nerăbdătoare să le fac dulceaţă. Săptămâna trecută le-am curăţat şi le-am feliat cu gândul de a le da la robot, dar au fost aşa tari, că până la urmă le-am mărunţit la blender, ceea ce le-a înmuiat un pic şi asta mi-a plăcut pentru că s-au fiert şi mai bine. Un secret pe care l-am învăţat de la părinţii mei: să pun şi câteva frunze de druşaim. Îi dă o aromă deosebită şi specifică.
Se pun la fiert apa cu zahărul într-o cratiţă încăpătoare.
Se spală gutuile, se curăţă de coajă şi se taie felii. Eu le-am cântărit şi au avut cam 1100 g după feliere. Se mărunţesc la blender (a fost cel mai util în cazul meu) sau le puteţi da pe răzătoare, aşa cum daţi merele.
Siropul nu trebuie să fie legat, pentru că de regulă gutuile fierb mai greu. Se adaugă gutuile peste sirop, se amestecă uşor. Se lasă să fiarbă la foc domol, culegând spuma dacă este nevoie. Când începe să se lege şi să clocotească intens, se amestecă mai des.
Se fierbe până scade bine, iar dulceaţa este bine legată. La final se adaugă frunzele de druşaim spălate înainte şi uscate pe un şervet. Se mai lasă un pic şi se dă de pe foc.
După ce s-a răcit, vom observa că s-a mai închegat. Este gata de pus în borcane şi de etichetat. Eu am obţinut 1 borcan de 800 g, 2 de 370g şi un castronel mititel pentru pozat (şi degustat).
Timp de pregătire: 50 min
Timp de gătire: aprox 40 min
Porţii: 20
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/10/dulceata-de-gutui.html