Este prima data cand fac dulceata de coacaze.
Zilele trecute mi-a adus cineva 2 kg de coacaze negre, direct curatate de codite si frunze si n-am stat prea mult pe ganduri, am preparat aceasta minunata dulceata.
Coacazele curatate bine de coditele cu frunze se spala bine in cateva ape si se scurg tot bine, lasandu-le intr-o sita.
Trebuie sa le spalam bine pentru ca raman impuritati printre moturile care de obicei nu se inlatura, ar fi munca titanica sa facem si asta.
Dupa ce ne asiguram ca sunrt scurse bine, le punem intr-un vas si presaram zaharul vanilat peste ele.
Le lasam asa pana preparam siropul.
Intr-un vas cu peretii dubli, punem zaharul si apa si dam vasul la foc mediu, amestecand din cand in cand.
Adaugam si putina zeama de lamaie ca sa nu se cristalizeze zaharul pe peretii vasului.
Lasam siropul sa fiarba pana cand obtinem o consistenta groasa si necursiva, atunci cand facem proba, punand o lingurita de sirop intr-o farfurie si lasandu-l sa se raceasca.
Adaugam apoi coacazele, amestecam usor si le lasam sa isi lase aroma, dar nu le fierbem prea mult, pentru ca riscam sa se dilueze foarte tare siropul, daca fructele isi vor pierde tot sucul datorita tratamentului termic indelungat.
Dar nu uitam pe parcurs sa facem proba, punand putina dulceata in farfurie si lasand-o sa se raceasca pentru a vedea daca siropul este bine legat.
Daca se formeaza spuma, avem grija sa o inlaturam.
Intre timp sterilizam borcanele spalate bine, in cuptorul incins si le umplem imediat cu dulceata fierbinte.
Infiletam capacele, stergem borcanele bine pe exterior si le introducem in cuptorul cald, lasandu-le acolo pana se racesc, apoi le transferam in camara.
A iesit foarte aromata, dar usor cursiva, comparativ cu alte dulceturi, insa este destul de legata.