O reţetă foarte cunoscută,sunt convinsa ca cei mai mulţi o cunoasteţi deja.Oricum i-am zice „doce de leite” în spaniola,”confiture de lait” în franceza,ori dulceaţa de lapte ,este o crema caramel,obţinuta din zahar caramelizat lent în lapte sau din laptele condensat îndulcit.
Chiar daca este un desert tradiţional din America de Sud, „caramelul hispanitatii” a cunoscut gloria în tarile de limba spaniola.Asa se face ca-l vom gasi în diferite forme de consistenţa,folosit la sosuri,înghetata,glazuri,bomboane si diferite deserturi.
In utilizarea lui va trebui sa ţinem seama de faptul ca este deosebit de dulce.Eu spre exemplu îl folosesc cu foarte multa zgârcenie,pentru ca nu-mi plac deserturile foarte dulci.
Eu am preparat dulce de leche din lapte condensat îndulcit DeLatte.
Cutia de lapte condensat se pune intr-un vas cu apa,astfel incat sa fie acoperita complet cu apa.Punem vasul in cuptorul incalzit si lasam sa fiarba la foc mic.Eu am lasat 1 ora si 45 de minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba.
Pentru a evita riscul de explozie,va trebui sa mai completam vasul cu apa fierbinte daca aceasta scade.Conserva va trebui sa fie tot timpul acoperita cu apa.
Dupa ce timpul de fierbere a expirat,lasam conserva sa se raceasca in vasul in care am fiert-o.
Putem sa fierbem mai multe conserve in acelasi timp daca dorim.Daca nu folosim imediat caramelul,putem sa pastram conserva la frigider.
Cand deschidem cutia,amestecam crema de lapte cu un tel,iar daca o dorim mai fluida,putem s-o incalzim putin.