Retete festive de iarna
* după rețeta Ritei Ilieș.
Am caramelizat într-o crăticioară o lingură cu zahăr, pe care am stins-o mai apoi cu apa (cele 125 g). Am dat vasul de pe foc, am adăugat zahărul amestecat cu mirodenii și în siropul format am încorporat 150 g făină. Într-un castron am pus restul de făină (330 g), bicarbonatul și sarea, compoziția cu zahăr caramelizat, oul și untul. Am frământat până am obținut un aluat elastic, din care am modelat biluțe, pe care le-am pus în tava tapetată cu hârtie de copt. Le-am apăsat ușor, să nu crească prea mult în cuptor. Am copt biluțele la 170 de grade, în cuptorul preîncălzit, cca 17 minute (rețeta prevede 15 minute). Am pus turtele într-un castron, calde fiind, am turnat glazura peste ele și le-am acoperit cu un capac. Pentru glazură am bătut albușul spumă, am încorporat treptat 100 g zahăr și apoi apa fierbinte. De glazură vă ocupați în timpul coacerii. Am scuturat castronul, ca să se acopere turtele cu glazură. Am scos turtele pe un grătar și le-am lăsat acolo să se usuce glazura. Am pus turtele într-un castron, calde fiind, am turnat glazura peste ele și le-am acoperit cu un capac. Pentru glazură am bătut albușul spumă, am încorporat treptat 100 g zahăr și apoi apa fierbinte. De glazură vă ocupați în timpul coacerii. Am scuturat castronul, ca să se acopere turtele cu glazură. Am scos turtele pe un grătar și le-am lăsat acolo să se usuce glazura.