De când mă ştiu, ai mei mă serbează de Sf. Ioachim şi Ana, unii mă întreabă despre etimologia numelui, ai mei le explică faptul că numele meu îşi are originea tot de la Hannah şi că între Ana şi Anca le-a plăcut mai mult Anca. Până una, alta, eu am venit cu tortul. Este unul cu nucă, cremă de brânză şi cafea, ornat cu trandafiri. Iar până am apucat eu să scriu reţeta, s-a mâncat deja jumătate din tort :)
Blat:
Sirop:
Crema de cafea:
Decor:
Blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, apoi praful de copt, nuca şi făina. Am ales să torn compoziţia în două forme de copt pentru a obţine două blaturi suficient de înalte pentru a nu le mai tăia în foi. Se coace fiecare aprox 6 minute, la foc mediu, apoi încă 10 minute la foc mic.
Sirop: se prepară la foc mic siropul din apă şi zahăr, lăsând să fiarbă între 5 şi 10 minute, după care se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom.
Crema de cafea: se bate un pic cu mixerul la viteză mică, crema mascarpone, apoi se adaugă zahărul pudră, zahărul vanilat Bourbon, frişca lichidă şi cafeaua solubilă şi se mai amestecă până devine cremoasă şi consistentă, dar nu prea mult ca să nu devină vârtoasă.
Decor: după ce s-au răcit blatul şi siropul, se poate însiropa tortul. Se umple cu jumătate din cremă, apoi se îmbracă în crema rămasă.
Pentru trandafiri şi linii decorative, se amestecă în două ceşcuţe puţină frişcă lichidă bătută cu mixerul doar un pic, apoi se pun în fiecare ceaşcă câteva picături de colorant alimentar: roşu, respectiv verde, pe măsură ce se amestecă cu linguriţa, frişca devine tot mai consistentă. La final, se decorează cu boabe de fistic, care vor imita bobocii de floare.
În funcţie de cum porţionaţi tortul, obţineţi 12 porţii.
Timp de pregătire: aprox 2h
Timp de gătire: aprox 16min
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/tort-onomastic-cu-nuca-si-cafea.html