Un tort delicios si racoros, ca tot e toamna frumoasa si calduroasa! :D
Blatul:
Crema:
Sirop:
Pt. ornat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza. La final se adauga si apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, apoi se incorporeaza in spuma. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in spuma cu miscari usoare. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Este gata cand trece testul scobitorii. Se lasa la racit, de preferat peste noapte. Se taie in trei parti.
Siropul: Apa impreuna cu zaharul se pun pe foc si se fierb 5 minute. Se lasa sa se raceasca apoi se adauga coaja rasa de lamaie.
Crema: Visinele de la congelator se pun in blender impreuna cu cele 100 g iaurt si se fac piure. Se strecoara printr-o sita pentru a indeparta bucatile de coaja nezdrobite. Se adauga 60 g zahar pudra vanilat si se amesteca.
Intr-un bol se pune iaurtul, smantana pentru frisca si 100 g zahar pudra vanilat. Se mixeaza bine pana se dizolva zaharul. Din aceasta cantitate obtinuta, 500 g se pun separat iar in ce a ramas se toarna compozitia cu visine. Ar trebui sa obtinem la final aceeasi cantitate de crema, si din cea simpla si din cea cu visine.
Gelatina se pune la hidratat apoi se incalzeste usor pana se dizolva granulele. Se imparte in doua si se toarna in fiecare bol cu crema. Se amesteca bine si se adauga apoi in fiecare crema fructele de padure (eu am avut congelate). Se dau cremele la rece pentru 5-8 minute pentru a se inchega usor, sa nu curga foarte tare in momentul asamblarii tortului.
Pe un platou se asaza inelul formei in care s-a copt blatul. Se imbraca in folie alimentara si se asaza primul blat. Se insiropeaza si se toarna crema colorata cu visine. Se niveleaza apoi se asaza al doilea blat. Se insiropeaza si se pune cealalta crema. Se acopera cu ultimul blat insiropat si se da la rece pana se incheaga bine cremele.
Smantana pentru frisca de la frigider se toarna intr-un vas, se adauga zaharul pudra vanilat dupa gust si se mixeaza pana devine consistenta si se poate folosi pentru ornat.
Se scoate tortul de la rece, se indeparteaza inelul si folia si se imbraca tortul in frisca dupa imaginatia fiecaruia si se orneaza cu fructe de padure. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Diametrul tavii folosite este de 25 cm.
2
Ornarea se poate face in functie de imaginatia fiecaruia.