Parca ai manca ceva dulce, dar sa nu fie prea dulce......sa fie racoritor, sa fie catifelat,sa fie....sa fie ....un desert delicios!
Eiiiiiii, si cand pleci o o mie "sa fie"............fie ce-o fi, bun sa fie!:)))))))
Uite asa am preparat un desert delicios pe gultul meu,in primul rand,si apreciat de cei care l-au gustat
Ia o cratita de 4 l inalta, cu peretii drepti.
Pune-o pe foc si in ea cele 3 linguri de zahar la caramelizat.
Cand zaharuleste de culoarea chihlimbarului,iei cratita de pe foc si o rotesti pentru a tapeta peretii cu zahar ars.
Merele spalate ,cu cotoarele scoase,curatate de coaja se pun in cratita.
In locul cotoarelor pune miez de nuca si cate 1-2 visie din dulceata.
Da cratita la cuptorul icins la 170 grade pentru 10-15 minute.
Cat merele stau la cuptor te ocupi de blat.
Separi albusurile de galbenusuri.
Mixezi albusurile cu un praf de sare.
Cand albusurile incep sa devin ca o bezea ,adauga zaharul si mixeaza in continuare pana la topirea zaharului.
Adauga galbenusurile cate unul ,pe rand.
Scoate telurile mexerului.
Dupa incorporarea galbenusurilor adauga faina si aromele.
Amesteca usor de jos in sus cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatula
Scoate cartita cu mere din cuptor si toarna compozitia blatului peste mere.
Da caratita la cuptor pentru 25-30 minute,pana se rumeneste frumos.
Pentru siguranta faci testul cu scobitoarea.
Cand blatul este copt il scoti din cuptor si-l lasi la racit.
Blatul racit il rastorni pe un platou.
Deasupra pui o crema pe care o agreati.
Crema de ciocolata cu ascarpone:
200 ml. frisca lichida se pune la incalzit. ATENTIE SA NU FIARBA.
Cand frisca este la punctul de fierbere o luam de pe foc si adaugam ciocolata rupa in bucati mici si amestecam pentru a incorpora totul .Lasam totul la racit.
Mascarponele il mixam ,iar cand devine pufos adaugam amestecul de ciocolata +frisca .
Intindem crema deasupra blatului .
Cele 200 ml. de frisca lichida +zaharul vanilat se mixeaza pana sta pe teluri.
Cu ajutorul unui pusch se orneaza dupa preferinta fiecaruia.
Pofta buna!
1
Eu am o cratita mai veghe pe care o tin special pentru tortul de mere.:)))Fiecare cu piticul lui.
2
Poti pune mai mult zahar daca ai un blat mai gros si vrei sa fie insiropat cu sirop de zahar ars.
3
Atentie!Zaharul sa nu fie prea ars ca devine amar.