Cu dedicatie pentru toate fetele de pe site, deoarece inceputul de martie este sarbatoarea lor. Fiind reteta 50 o dedic tuturor bucatarasilor pentru ca in compania lor m-am simtit bine de fiecare data cand am intrat pe site.
Zaharul se pune pe fundul cratitei in care facem tortul si se netezeste uniform.
Merele se curata de coaja, se scoate mijlocul cu samburi in asa fel incat sa ramana intregi (se poate folosi un aparat special sau cu un cutit subtire).
Merele se pun in cratita peste zahar unul langa altul, se umple mijlocul marului cu stafide si visine, se pun cubulete de unt intre ele si se introduc in cuptor pana ce zaharul face spuma (circa 30 minute). Se lasa la racit.
Pentru blat, batem spuma albusurile adaugam zaharul, zaharul vanilat, un praf sare si mixam pana devine o bezea lucioasa.
Adaugam galbenusurile amestacand usor cu lingura de jos in sus. Punem si faina cu amoniacul si amestecam usor pana la omogenizare.
Cand merele s-au racit, turnam peste ele blatul, netezim si introducem in cuptor pentru 25-30 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Se rastoarna pe platou cand este caldut.
Se poate orna cu frisca dupa dorinta si fantezie.
Eu nu-l ornez niciodata deoarece este tortul pe care il fac pentru gustul intens de mar copt si este pacat sa-l combin cu alte arome.
Este foarte bun cu scortisoara.
Pofta Buna!