Am vazut aceasta reteta la Savori Urbane si am pus-o la seif pana cand o sa-mi vina cheful si uite ca mi-a venit cheful.Eu am preferat sa umplu tortul cu gem de caise, reteta era cu zahar pudra si scortisoara. Pana la urma fiecare umple tortul cu ce-i place, gusturile nu se discuta.
Aluat : Mai intai mi-am scos albusurile sa se dezghete, apoi le-am mixat cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Am topit untul si l-am lasat deoparte, am cernut faina intr-un castron, am adaugat zaharul vanilat si sarea, apoi am adaugat untul topit si am mixat cateva min. Am daugat si cognacul si esenta de rom, apoi am diluat cu lapte, in 2-3 reprize. Cu ajutorul unui tel am amestecat energic 1/3 din albusurile batute spuma, apoi cu ajutorul unei spatule de silicon am incorporat si restul de albus, cu miscari lente de jos in sus.
Am topit cele 50 g unt amestecate cu ulei, am pus tigaia pentru clatite ( diametru 25 cm)pe foc sa se incinga, am uns cu amestecul de unt si ulei, apoi am pus 1 polonic plin de compozitie in tigaie, cca 0,5 cm si creste la coacere la 1 cm grosime. Am copt la foc mic cca 2-2,5 min. Suprafata clatitei se umple de bule, spatele clatitei trebuie sa fie rumen, asa cum se vede in fotografii. Am transferat clatita coapta pe o farfurie, apoi am uns clatita cu gem de caise. Am procedat la fel cu toata compozitia, mi-au iesit 7 clatite, ultima clatita am pus-o invers, apoi am cernut zahar pudra. Delicioase, nu le laud prea mult, va las sa le incercati.