Tortul curcubeu este unul dintre torturile la care putini s-ar incumeta sa il faca pentru ca pare foarte complicat. Dar hai sa vezi ca nu-i chiar asa de greu!
Blaturi :
Glazura:
PASUL 1: PREPARARE BLATURI
Pune 1 lingurita si jumatate de esenta de vanilie in lapte. Imparte cele 9 linguri de lapte in 6 boluri. Adauga cate un varf de cutit de colorant diferit in fiecare dintre ele si amesteca bine. Amesteca untul cu zaharul intr-un robot de bucatarie la viteza medie spre mare timp de 6-7 min.
Intr-un castron separat bate ouale cu un tel si apoi adauga treptat (in 5-6 etape) ouale batute peste untul din robotul de bucatarie si amesteca bine. Daca vezi ca da semne sa se taie compozitia, adauga 1 lingura de faina. Micsoreaza viteza robotului.
Cerne faina si adaug-o si pe-aceasta treptat in bolul robotului. Odata ce s-a incorporat bine, cantareste toata compozitia si imparte-o in cele 6 castroane cu colorant. Toarna compozitiile in tavi si coace in cuptorul preincalzit la 170 de grade C, pentru 20 de minute, sau pana infigi scobitoarea in mijloc si aceasta iese curate. Recomandabil ar fi sa pregatesti cate 2 pe rand. Odata ce s-au copt, scoate-le si lasa-le sa se raceasca.
PASUL 2: NIVELARE BLATURI
Blaturile vor trebui sa stea perfect unul peste altul, asa ca trebuie sa le nivelezi. Taie putin din capacul de deasupra cu ajutorul unui cutit ascutit. Bucatile de blat ramase le faramitezi, si sunt perfecte pentru décor la final. Fiecare blat e si un pic aramiu pe margini de la forma de copt, ca sa avem o culoare uniforma, rezolvam problema repede. Pune un capac de tigaie cu diametrul putin mai mic de 20 de cm deasupra si taie marginile de jur imprejur.
PASUL 3 – GLAZURA
Bate untul nesarat in bol pe viteza mare, cam 5 minute pana devine pufos. Cerne zaharul pudra intr-un bol. Micsoreaza viteza robotului si adauga zaharul in 2 transe, la 2 minute interval, impreuna cu esenta de vanilie si laptele. Cand da semne ca s-a topit, creste viteza pentru inca 1 minut.
PASUL 4 – ASAMBLAREA
Pune pe suport o placa circulara cu un diametru putin mai mare decat al tortului si intinde desupra un pic de crema de unt. Astfel blatul nu va aluneca. Incepe cu cel violet. Fiecare blat trebuie uns cu crema in prealabil – iti va fi foarte usor sa folosesti o spatula speciala de intins crema. Continua cu blatul albastru, verde si termina cu galben, portocaliu si rosu.
Unge bine atat ultimul blat cat si pe margini – atentie sa nu consumi toata crema – pastreaza jumate pentru decorul final.
PASUL 4 – RACIREA SI RABDAREA … si reglazurarea
Ca sa obtii marginile perfecte va trebui sa pui tortul la frigider pentru 2 ore si sa il glazurezi din nou. Lasa-l inca o ora la frigider si decoreaza pe deasupra cu firimituri ramase de la excesurile de blaturi colorate. Lingura de glazura ramasa o poti pune intr-un posh si sa faci decoruri micute pe margine, de jur imprejurul tortului.
PASUL 5 – TAIEREA TORTULUI
Ai grija sa tai foarte drept ca blaturile sa se vada perfect.
Pofta buna, copiii sigur il vor aprecia de 1 iunie!