Acum zau ca n-am cautat daca tortul e reteta romaneasca ori ba, dar ma risc si-o inscriu la concurs ''reteta romaneasca''.....:)))
Blat : Am folosit o forma de tort cu dimensiunea de 28 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Am separat galbenusurile de albusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat 5 linguri de zahar si am mixat cca 5-6 min. Separat galbenusurile cu 5 linguri de zahar le-am mixat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat cacao si am omogenizat. Am incorporat galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus. Apoi am adaugat nuca macinata si faina, amestecand cu miscari lente, de jos in sus. Am turnat compozitia in forma de tort si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade C, este gata cand trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca, eu l-am facut cu o seara inainte.
Sirop : Apa si zaharul le-am fiert, apoi am adaugat esenta de rom si am lasat sa se raceasca. Am adaugat siropul de visine in siropul racit.
Frisca : Intr-un castron am pus smantana dulce si frisca lichida si am mixat pana am obtinut o frisca ferma. Si smantana si frisca lichida trebuie sa fie reci de la frigider.
Crema caramel. Intr-un castron am pus mascarponele si laptele condensat carame, am omogenizat si la final am adaugat si 3 linguri de frisca.
Crema de zmeura : Intr-un castron am pus mascarponele si am adaugat dulceata de zmeura, am omogenizat.
Asamblare : Am taiat blatul in patru parti. Am asezat prima parte si am insiropat-o bine, am intins crema caramel, pe margine cu ajutorul unui posh am trasat un cerc de frisca, sa nu risc sa-mi curga crema caramel care e un pic mai moale, dar nu exagerat de moale. Am asezat a doua parte de blat, am insiropat-o si am intins crema de zmeura. Deasupra am asezat a treia parte de blat, am insiropat-o am trasat un cerc de frisca si am pus crema caramel, am oprit 3 linguri de caramel pe care le-am incorporat in frisca. Am asezat si ultima parte de blat am insiropata-o si am imbracat tortul in frisca amestecata cu crema caramel oprita. Pentru decor am folosit ciocolata alba pe care am topit-o si am colorat-o in verde ca sa pot forma un bradut, pe care l-am ornat cu bombonele colorate. Am format si niste stelute. Fiecare e liber sa orneze dupa propria imaginatie.