Torturile cu multă ciocolată și fructe sunt preferatele noastre. Vă invit să încercați și voi rețeta să vă convingeți cât e de bun.
Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte).
Pentru blat se pune cacaoa într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până se obține o bezea lucioasă, care face țepi atunci când se scot paletele mixerului. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Se toarnă compoziția într-o tavă (28 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile se ung cu unt. Se dă tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un grătar și se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet se taie blatul în două discuri.
Crema de zmeură:
Se pune zmeura într-o oală, se adaugă zahărul, apa și se lasă să clocotească pentru 5-10 minute. Se pune într-o sită și se pisează cu o furculiță, apoi se apasă pentru a scurge zeama. Se lasă sucul rezultat să se răcească complet.
Se mixează frișca lichidă.
Separat se mixează mascarpone cu zahărul, apoi se adaugă frișca lichidă și se omogenizează.
Gelatina se pune la hidratat în 50 ml de suc de zmeură rece, iar după 10 minute se topește la bain-marie. Se amestecă gelatina cu sucul de zmeură și apoi se adaugă peste crema mascarpone și se omogenizează.
Se așază primul blat pe un platou și se pune în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Se toarnă jumătate din crema de zmeură și se așează al doilea blat deasupra. Se toarnă restul cremei de zmeură peste blat și se introduce platoul la frigider pentru 2 ore.
Crema de ciocolată:
Se scoate crema de ciocolată de la rece și se mixează bine. Separat se mixează frișca (nu foarte tare) și se adaugă peste crema de ciocolată și se omogenizează.
Se trece pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit (trecut în prealabil prin apă fierbinte). Se desprinde apoi inelul din jurul tortului.
Se îmbracă marginile tortului cu cremă de ciocolată și se ornează tortul după imaginație.
Se umple cornetul de inghețată cu cremă de ciocolată și se așează pe tort. Se presară ornamentele și se așează bomboanele de ciocolată.
Se topește ciocolată (10g) în cuptorul cu microunde, se pune într-o pungă, se taie un colț și se ornează cornetul.