Eu am luat de la prietenii mei de la Dulceata Gradinii sirop si jeleu (care sunt super delicioase) si le-am folosit la acest tort. M-am folosit de dulceata lor si am scazut cantitatea de zahar, astfel am obtinut un echilibru perfect, un tort nu foarte dulce, delicios, aromat, o nebunie de combinatie. Merita sa il pregatiti si o sa va convingeti cat de fain este! Ma si gandeam, de ce nu am pregatit pana acum aceasta combinatie? Pentru ca acum a fost sa fie!
Blatul: Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugati 2 linguri de zahar si mixati pana este topit. Galbenusurile le mixati cu restul de zahar. Amestecati praful de copt cu iaurt si ulei, le adaugati peste galbenusuri. Cerneti faina, o adaugati treptat, puneti si vanilia. Puneti jumatate din albusuri peste compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta, apoi incorporati restul de albus. Impartiti compozitia in 3 boluri, in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, puneti prima parte de compozitie. Coaceti prima foaie in cuptorul incins, la 180 de grade, 12 minute. La fel procedati si cu celelalte. Le lasati sa se raceasca.
Jeleul de visine: Puneti visinele in blender si le pasati. Le puneti intr-o cratita cu zaharul, lasati sa dea 2-3 clocote, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 3-4 linguri de apa rece. Amestecati pana se ingroasa. Intr-o cana puneti putin sirop de soc cu putina apa. Insiropati doua foi de blat, puneti jeleul de visine pe ele, in mod egal si il intindeti. Lasati sa se raceaca.
Crema de soc: Intr-o cratita puneti laptele, siropul si amidonul. Amestecati, transferati pe foc, invartiti continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca. O dati deoparte, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca. Mixati untul de la temperatura camerei 1 minut, apoi adaugati crema rece, mixati pana obtineti o crema spumoasa. Asezati pe un platou o prima foaie cu jeleul de visine in sus si un inel in jurul sau. Puneti jumatate din crema peste, o nivelati, iar cu lingurita puneti jeleu de soc, din loc in loc. Asezati a doia foaie cu jeleuul de visine in sus, crema, nivelati si iar jeleu de soc. Deasupra puneti ultima foaie si o insiropati. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte. Mixati smantana pentru frisca cu zaharul pudra, pana obtineti o consistenta spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul. Imbracati tortul in frisca si il decorati. Eu am topit niste ciocolata, am pus cate o lingura pe hartie de copt si am tras cu dosul lingurii in sus, sa obtin acel model de pe margine. Cand se intaresc, le dati cu putin auriu.
Pofta buna!