Am pregatit un tort foarte frumos, zic eu, cu fructe de vara, colorat si aromat. Am testat, in sfarsit, crema de unt pentru a crea acesti minunati trandafiri si pot sa zic ca sunt mandra de ce a iesit. Pentru cum se fac trandafirii mai gasiti diverse filmulete si pe youtube. Eu am incercat sa explic cat de cat cum i-am facut, dar presupun ca este mai usor ca sa vedeti video.
Se pregateste blatul.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se mixeaza pana cand devin ca o bezea.
Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie si uleiul si se omogenizeaza.
Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula din silicon.
Se adauga visinele si se amesteca incet cu aluatul.
Se toarna compozitia intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor la 160 de grade Celsius pentru circa o ora sau pana cand blatul trece de testul scobitorii. Dupa aceea, se lasa sa se racoreasca.
Se pregateste siropul.
Se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa ce se racoreste se adauga esenta de rom.
Se pregatesc cremele.
Capsunilor li se indeparteaza coditele, apoi se spala, se amesteca cu zaharul si se pun la foc pana cand scade zeama pe care o lasa, devenind ca o dulceata. Se lasa sa se racoreasca.
Zmeura se clateste cu apa, se amesteca cu zaharul si se pune la foc pana cand devine ca o dulceata. Se lasa sa se racoreasca.
Ciocolata alba se rupe in bucatele, se amesteca cu frisca lichida indulcita si se pune la foc pana cand totul devine omogen. Se lasa sa se racoreasca.
Se mixeaza 100 ml frisca, apoi se incorporeaza in ea capsunile reci.
Se mixeaza alti 100 ml frisca, se da zmeura prin sita si se amesteca cu frisca batuta.
Gelatina se pune intr-un vas in 100 ml apa rece. Se lasa sa se solidifice.
Se pune o cratita cu apa la foc.
Vasul cu gelatina se baga in cratita cu apa fiarta si se tine acolo pana cand gelatina devine lichida.
Se pun 3 linguri de gelatina in crema cu capsuni, 3 linguri de gelatina in crema cu zmeura si 6 linguri de gelatina in crema cu ciocolata alba. Se mixeaza, pe rand, toate cele 3 creme.
Se asambleaza tortul.
Se taie blatul in doua parti.
Se pune o parte din blat pe un platou, apoi se incojoara cu hartie de copt si cu inelul de la tava detasabila. Se insiropeaza blatul si se adauga, pe rand, crema cu capsuni, crema cu zmeura si crema cu ciocolata alba. Se da tortul la rece pana cand se incheaga cremele bine, apoi se pune si cea de-a doua parte de blat peste tort si se insiropeaza. Se da din nou la rece pana a doua zi.
Dupa aceea, se scoate inelul de la tava detasabila si se indeparteaza hartia de copt.
Se topesc 100 g ciocolata alba in 50 ml frisca lichida indulcita si se lasa sa se raceasca, apoi se toarna usor peste tort.
Se pregateste crema de unt pentru trandafiri si frunze.
Untul tinut la temperatura camerei se mixeaza cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul, iar la final laptele.
Se imparte crema in 3 parti disproportionale.
O parte se pastreaza asa cum este, o parte se amesteca cu o picatura de colorant rosu, iar o parte se amesteca cu o picatura de colorant verde.
Cu ajutorul unor ustensile pentru cofetarie (posh, duza pentru petale, suport/cui pentru flori) se formeaza trandafirii din crema alba si din crema roz. Fiecare trandafir se formeaza pe o bucata de hartie de copt.
Foaia de copt se fixeaza cu putina crema pe suportul pentru flori. Cu duza pentru petale se toarna putina crema in mijlocul foii, apoi se formeaza un con in jurul ei. Peste ea se formeaza 3 petale, care se intrepatrund, apoi se formeaza alte petale. O petala trebuie sa inceapa usor peste petala precedenta pentru ca ele sa se intrepatrunda si sa formeze trandafirul.
Florile se introduc la frigider pentru a se intari, iar dupa aceea se fixeaza pe tort.
La final, printre flori se formeza frunze cu ajutorul duzei pentru frunze.
Tortul se da din nou la rece, apoi se poate servi.