Delicii de Paste
Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate.
Ungi cu unt, o forma de tort cu diametrul de 24 de cm, torni jumatate din compozitie, iar peste aceasta, pui murele.
Peste mure, torni si restul de compozitie. Nivelezi si dai la cuptor sa se coaca, pentru aproximativ 50 de minute. Scoti blatul si il lasi sa se raceasca complet. Intre timp, bati frisca impreuna cu zaharul vanilat si plicul de intaritor de frisca pana se intareste. Tai blatul in doua.
Pentru crema, mixezi galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugi amidonul si omogenizezi. Torni apoi laptele caldut, amestecand usor. Pui vasul pe foc mic si amesteci din cand in cand, pana incepe sa se ingroase compozitia (fara sa dea in clocot). Dai vasul deoparte si lasi la racit, amestecand din cand in cand, sa nu se formeze pojghita. Acoperi crema cu o folie de plastic. In budinca racita, incorporezi frisca batuta, apoi adaugi esenta de vanilie dupa gust.
Hidratezi gelatina in 50 ml apa, pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o adaugi peste crema de vanilie.
Pui unul din blaturi pe platou, in interiorul unui inel, torni crema de vanilie, si asezi cel de-al doilea blat (eu am pus blatul cu partea care a fost pe tava, in sus, pentru a avea o suprafata cat mai dreapta).
Lasi tortul in frigider, pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur-imprejur, cu un cutit, pentru a dezlipi marginile.
Pentru crema, maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata maruntita si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort, lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida cu ciocolata topita si racita si decorezi tortul dupa imaginatie.