Bunatati pentru Craciun
Încălzești 200 ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 200g ciocolată ruptă bucățele. După un minut amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o dai la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte).
Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt si nucile macinate.
Ungi cu unt o forma de tort cu diametrul de 24 de cm, torni jumatate din compozitie, iar peste aceasta pui murele.
Peste mure torni si restul de compozitie. Nivelezi si dai la cuptor sa se coaca pentru aproximativ 50 de minute. Scoti blatul si il lasi sa se raceasca complet. Tai blatul in doua.
Crema de ciocolată:
Scoți crema de ciocolată de la rece și o mixezi bine. Mixezi separat 100 ml frișcă lichidă cu 100 ml smântână.Adaugi crema mascarpone și omogenizezi, apoi adaugi și crema de ciocolată și omogenizezi.
Așezi primul blat pe un platou și pui în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Torni jumătate din crema de mascarpone și așezi al doilea blat deasupra.
Păstrezi câteva linguri de cremă (pentru a orna marginile tortului) și torni restul cremei peste blat și și introduci platoul la frigider pentru 2 ore.
Treci pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului.
Îmbraci marginile tortul cu cremă de ciocolată păstrată.
Pentru decorul de ciocolata, topesti 80-100g ciocolata neagra.
Tai o fâșie de hârtie de copt care măsoară exact cât diametrul total al tortului.
Întinzi hartia de copt pe blatul de lucru și realizezi diverse modele.
Lași să se întărească ciocolata puțin, apoi înfășori laturile tortului in această fâșie de hârtie.
Dai la rece 15 minute apoi înlături, cu grijă, hârtia de copt.
Lași tortul la rece pentru câteva ore (sau peste noapte) și apoi îl servești.