"Retete festive de iarna"
La multi ani! Bun gasit in 2021 tuturor! Ca de fiecare data, eu va doresc sa aveti parte de multa sanatate, pentru ca daca sunteti sanatosi, puteti realiza tot ce va doriti! In rest sa fie un an mai bun pentru toata lumea si sa ne putem vedea cu oamenii dragi.
Tortul nostru de revelion a fost unul cu multa lamaie, insa preferatul meu cu siguranta. M-a incantat enorm, mai ales ca eu iubesc dulciurile cu citrice, dar acesta mi-a intrecut orice asteptare. A trecut pe lista mea de favorite si il voi pregati mai des, va fi rasfatul meu de acum!
Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati zaharul treptat si mixati pana obtineti o bezea. Adaugati galbenusurile, uleiul si mixati. Puneti apa minerala, zeama de lamaie si coaja rasa. La final incorporati faina cernuta si praful de copt, cu ajutorul unei palete de silicon, cu miscari lente. Compozitia o impartiti in 3 boluri in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, turnati prima parte de compozitie si o nivelati. Bagati foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute. La fel procedati si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca. Puteti coace si blatul intreg, cum doriti.
Crema: Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti galbenusurile cu zaharul si le amestecati cu telul. Adaugati zeama de lamaie si coaja rasa, amestecati bine. Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, invartiti mereu cu telul pana crema se ingroasa. O acoperiti cand este gata si o dati la rece. Gelatina o puneti la hidratat cu 4-5 linguri de apa rece. Crema rece de lamaie o rasturnati intr-un bol, impreuna cu laptele condensat si le mixati. Adaugati mascarponele si mixati pana obtineti o crema spumoasa. Topiti gelatina pe baie de aburi, o adaugati in crema si mixati pana este incorporata. Clementinele le decojiti si le taiati bucatele mici. Asezati prima foaie de blat pe in platoul si un inel detasabil in jurul sau. Insiropati cu putin lichior de lamaie, puneti 1/3 din crema, nivelati si puneti jumatate din clementinele taiate. Le apasati usor cu degetul in crema. Asezati iar foaie de blat, insiropati cu lichior, 1/3 din crema si clementine. Puneti ultima foaie de blat, insiropati si restul de crema. Cu o lingurita faceti niste adancituri in crema, apoi dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte. Mixati frisca rece cu zaharul pudra pana devine spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul detasabil. Imbracati tortul pe margine cu frisca. Il decorati cu crengute de brad, putin sclipici auriu comestibil, perlute aurii si ce mai doriti!
Pofta buna!
PS: Daca stiti ca vor servi si copiii din tort, inlocuiti lichiorul cu un sirop de lamaie.