Un tort pe care l-am pregătit cu tot dragul pentru aniversarea unui prieten drag.
Iniţial nu vroiam să scriu reţeta,dar cum sărbătoritul a spus că tortul a fost foarte apreciat de către toţi cei care l-au gustat,am zis că trebuie să vă împărtăşesc si vouă reţeta.
Nu este o reţetă complicată doar necesită ceva timp pentru ca să se întărească suficient cremele.
Am vrut să fie un tort ciocolatos pentru că sărbătoritul iubeşte ciocolata,iar cum se găsesc deja căpşune proaspete şi aromate,am considerat că este o combinaţie foarte bună.
Am obţinut chiar şi o poză cu secţiunea.
Blat(tava cu diametrul 18 cm):
Mousse căpşuni(forma cu diametrul 18 cm):
Mousse ciocolata:
Crema de ciocolata si mascarpone:
Sirop:
Glazura:
Decor:
Prima data am pregatit mousse-ul de capsuni, pentru a avea timp sufcient sa se întareasca. Având diametrul mai mic decât tava în care am copt blatul, era necesar sa pot sa-l manevrez si sa-l pun în central blatului.
Daca nu aveti timp suficient, puteti sa-l puneti câteva ore la congelator.
Am pregatit o tava cu pereti detasabili cu diametrul de 18 cm. Pe fundul ei si în interiorul inelului, am pus folie acetat.
Am pastrat câţiva capsuni pentru ornat, 200 g i-am taiat bucati si 300 g i-am blenduit obtinând un piure.
Peste piureul de capsuni am pus o lingura de zahar, siropul de fructe de padure si amidonul diluat cu putina apa rece.
Foile de gelatina le-am pus sa se hidrateze în apa rece.
Am pus vasul cu piureul de capsuni pe foc si am fiert câteva clocote amestecând, pâna ce s-a îngrosat.
Am luat vasul de pe foc, când s-a racorit putin, am pus gelatina scursa bine de apa.
Am amestecat pâna ce toata gelatina s-a topit.
Am lasat sa se raceasca complet.
Intre timp am mixat smântâna, apoi am încorporat-o în piureul de capsuni racit. Am adaugat si bucatile de capsuni.
Am pus compozitia în forma pregatita si am lasat-o la frigider pâna a doua zi.
Am pregatit apoi blatul.
Am amestecat faina, grisul, cacaua si praful de copt într-un vas.
Am separat albusul de galbenusul oualor.
Am pus mierea în laptele caldut, nu fierbinte.
Am mixat foarte bine galbenusurile cu zaharul. Pentru ca acesta sa se dizolve mai usor, am adaugat laptele cu mierea.
Am pus apoi uleiul, turnând în fir subtire.
Am încorporat apoi ingredientele uscate (faina, gris, cacao si praf de copt).
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, apoi le-am încorporat usor în compozitia obtinuta anterior.
Am folosit o paleta pentru aceasta operatiune.
Pentru blat am folosit o tava cu diametrul de 20 cm. Pe fundul tavii am pus hârtie de copt, iar peretii i-am tapetat cu unt peste care am presarat cacao.
Am pus compozitia în tava pregatita si am copt blatul 35 de minute, la 180 de grade C.
Este util sa verificati dupa 25 de minute.
Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor, dupa care l-am scos pe un gratar sa se raceasca complet.
Pentru mousse-ul de ciocolata, am înfierbântat 300 ml smântâna pentru frisca (fara a o fierbe) si am pus cele 200 g de ciocolata maruntita.
Gelatina am hidratat-o în apa rece.
Când ciocolata s-a topit, am amestecat cu un tel, am scurs foile de gelatina si am pus-o peste ciocolata. Am amestecat pâna ce aceasta s-a dizolvat.
Am lasat ciocolata sa se raceasca, apoi am pus-o la frigider pentru jumatate de ora.
Am mixat smântâna, am mixat putin si amestecul de ciocolata racit.
Am încorporat usor frisca batuta.
Dupa ce am avut si aceasta crema de ciocolata, am asamblat partial tortul.
Dar înainte de aceasta, am fiert si racit siropul.
Pe un platou am pus blatul si l-am însiropat. Este un blat pufos, deci nu va trebui însiropat prea tare.
In interiorul unui inel reglabil am pus folie acetat, l-am asezat în jurul blatului, dar am lasat o distanta de aproximativ 2 cm (deci un diametru de aproximativ 22 cm), unde voi pune crema.
Pe blat am pus un strat de crema, apoi în central blatului, am asezat mousse-ul de capsuni. Trebuie asezat cu grija, dupa ce scoatem folia, evident.
Am pus mousse de ciocolata în jurul blatului si al mousse-ului de capsuni.
Am mai pus un strat de crema si peste mousse-ul de capsuni.
Am pus din nou la frigider pentru câteva ore.
Am pregatit apoi cea de-a doua crema de ciocolata, cu care am ornat tortul.
De fapt eu am pastrat ciocolata si pentru glazura, înainte de a pune mascarponele.
Dar voi puteti sa le pregatiti si separat astfel:
Am înfierbântat smântâna pentru frisca si am pus ciocolata maruntita.
Am amestecat ca sa se topeasca ciocolata. Am adaugat visinata.
Am lasat ciocolata la frigider jumatate de ora, apoi am mixat-o putin.
Am adaugat apoi crema mascarpone, dupa ce am mixat-o cu zaharul pudra.
Am scos tortul de la frigider, am scos inelul si folia de acetat, apoi am îmbracat tortul cu crema de ciocolata si mascarpone.
Am pastrat putina crema pentru a orna deasupra tortului.
Pentru glazura am încalzit smântâna pentru frisca si am pus ciocolata rupta bucati.
Sau puteti sa le puneti pe baie de aburi sa se topeasca.
Când s-a racit glazura, dar înca este suficient de fluida, se pune peste tort.
Glazura mea a avut o consistenta minunata si dupa ce s-a racit, având mai degraba textura unei creme.
Am ornat cu crema pastrata, bomboane de ciocolata si capsuni.
S-aveţi poftă!