Am pregătit acest tort pentru ziua de naștere a soțului meu și cum nu am mai făcut altul, între timp, este și rețeta cu nr. 900. A fost un tort excelent, bine însiropat și cu o cremă în care am pus multă ciocolată, iar trufele care l-au decorat au sporit gustul său special.
Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă se dorește. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau volum. Atunci se începe adăugarea treptată a zahărului tos și a celui vanilinat, fără a opri mixarea. După ce s-a adăugat tot zahărul se adaugă, unul câte unul gălbenușurile și se mixează în continuare, până ce nu se mai simte zahărul. Atunci se încorporează făina ”în ploaie”, cu ajutorul unei furculițe, amestecând ușor, de jos în sus.
Se toarnă compoziția de blat într-o formă de copt și se dă la cutor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul de la cuptor și se mai lasă puțin blatul acolo, cu ușa întredeschisă, după care se scoate și când se răcește, se desprinde ușor de forma de copt și se lasă în așteptare.
Cât timp blatul este la cuptor, se poate face crema: se amestecă zahărul tos cu: un praf de sare, zahărul vanilinat, amidonul alimentar, cacaua și cele 4 ouă. La urmă se adaugă laptele și se mixează, până ce nu se mai simte zahărul, după care se dă crăticioara la foc mic și se amestecă în ea întruna, până ce se îngroașă compoziția, ca o budincă.
Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu se formeze crustă și când s-a mai răcorit puțin se adaugă ciocolata mărunțită, ca să se topească mai repede. La urmă, după ce crema este aproape rece, se adaugă și untul feliat, se mixează 2-3 minute, pentru omogenizare, după care se dă la frigider.
Se face siropul din apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă esența de rom.
Când blatul s-a răcit complet se taie la orizontală în două și se însiropează foaia de la bază cu o jumătate din cantitatea de sirop. Apoi se unge cu o jumătate din cantitatea de cremă și se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată în prealabil pe partea care se suprapune. Se unge apoi tortul cu restul de cremă, după care se ornează și se dă la frigider pentru 3-4 ore, înainte de a fi porționat și servit.
1
Puteți face blatul cu o zi înainte.
2
După ce blatul este copt, se mai lasă 3-4 minute în cuptorul cu ușa întredeschisă.
3
Blatul se desprinde de forma de copt și se taie, numai după ce s-a răcit complet.
4
Pentru cremă, amestecați mai întâi ingredientele solide.
5
Preparați crema la foc mic, amestecând întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce se îngroașă ca o budincă.
6
Adăugați ciocolata mărunțită (ca să se topească mai repede) după ce compoziția s-a mai răcorit puțin.
7
Untul feliat se adaugă doar atunci când crema este aproape rece. Folosiți unt cu un procent mare de grăsimi, ca să nu lase apă în cremă.
8
Țineți crema la frigider, până la montarea tortului.
9
Puteți lăsa tortul neînsiropat, dar este mult mai bun dacă folosiți un sirop aromatizat cu ce esență vă place (rom, vanilie, migdale). Oricum, nu adăugați esența (aroma) decât atunci când siropul s-a răcit complet.
10
Decorul și elementele decorative sunt la alegerea fiecăruia/fiecăreia.
11
Lăsați tortul la frigider 3-4 ore, înainte de a-l porționa și servi.