La multi ani, Bucataras!! La multi ani tuturor celor care fac parte din comunitate, felicitari pentru retetele minunate, pentru zambete si prietenie!!
Pentru blat: se pun toate ingredientele intr-un castron si se mixeaza foarte bine. Se foloseste un mixer de bucatarie. Simplu nu? Nu cred ca ati facut vreodata un blat mai simplu… J)) Am incercat sa-i dau o tenta mai rosie blatului, dar nu mi-a reusit foarte bine culoarea. Se pune aluatul intr-o forma din silicon de 22 cm, se da la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 40-45 minute. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Se taie blatul in 3 straturi.
Pentru crema de vanilie: se pun 500 ml lapte intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga zaharul si se pune craticioara pe foc. Cand laptele s-a incins si zaharul s-a topit, se da craticioara deoparte. Galbenusurile se amesteca cu restul de lapte rece, amidonul si esenta de vanilie. Cu un tel tip para se amesteca foarte bine pana amidonul este dizolvat complet. Se adauga in fir subtire laptele fierbinte, se transfera apoi toata compozitia inapoi in craticioara. Se pune din nou pe foc la flacara mica, se supravegheaza si se amesteca constant pana crema se ingroasa si capata consistenta de budinca. Se pune folie alimentara peste crema(sa nu prinda pojghita), se da crema la rece. Separat, se mixeaza untul sau mascarponele. Daca folositi unt trebuie sa fie bine spumat untul. Se adauga treptat crema rece de vanilie peste untul sau mascarponele mixat.
Pentru umplutura de zmeura eu am folosit zmeura congelata.Se amesteca zmeura cu zaharul brut, se pune intr-o craticioara si se pune pe foc la flacara foarte mica. Se amesteca doar atat cat se dizolva zaharul. Cand da in clocot se da deoparte. Din aceasta compozitie se ia deoparte 2-3 linguri. Se da printr-o strecuratoare, se indeparteaza samburii si se foloseste acest coulis la decor.
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece. Dupa 10 minute se pune pe flacara foarte mica pana gelatina se dizolva. Se incorporeaza cu restul de zmeura. Se lasa sa se raceasca, dar nu complet, nu la frigider, sa nu se intareasca de tot.
Asamblare: se imbraca forma din silicon in care am copt blatul in folie alimentara. Se pune o foaie de blat, peste blat jumatate din compozitia cu zmeura, apoi o parte din crema de vanilie(crema de vanilie se imparte in trei parti, ultima este necesara pentru a imbraca tortul in crema), iar peste crema se pot pune din loc in loc cateva bucati de zmeura. Se da la frigider pentru 2 ore. Se continua asamblarea tortului cu inca o foaie de tort, zmeura, crema de vanilie(se repeta operatiunea anterioara). Se da la frigider pentru o ora, se pune ultima foaie de blat si se mai da la grigider pentru inca 1-2 ore. Se scoate tortul din forma, se imbraca in crema. Se decoreaza cu bomboane si zmeura, iar peste marginile tortului se lasa sa curga coulis de zmeura. Se da la frigider pentru inca cel putin 2 ore. Sa va fie de folos!!!