Astăzi aniversăm 13 ani de căsnicie și nu puteam lăsa să treacă acest eveniment fără a pregăti un tort. Îmi doresc să fim sănătoși, uniți și să ne creștem frumos prințesele.
Blatul:
Topești ciocolata împreună cu untul, pe foc mic. Amesteci pentru a omogeniza compoziția. Când amestecul e complet omogen, oprești focul. Adaugi esența de vanilie, zahărul măcinat și amesteci din nou. Lași crema deoparte.
Într-un alt vas amesteci făina cu nucile, cacaua, un vârf cuțit de sare și o jumătate de linguriță de scorțișoară și amesteci ușor.
Separi ouăle. Gălbenușurile le pui în crema de ciocolată. Amesteci din nou în crema de ciocolată apoi adaugă și ingredientele uscate pe care le încorporezi cu grijă. Adaugi smântâna și laptele și amesteci după fiecare.
Albușurile le bați spumă tare cu un praf de sare apoi le încorporezi în crema de ciocolată cu mișcări de jos în sus.
Preîncălzești cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ) și tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi (cu diametru de 23cm) și ungi pereții cu unt. Torni compoziția în tavă și nivelezi. Coci blatul timp de 25-30 de minute. Oprești focul și o mai lași 5 minute în cuptor, apoi scoți tava pe un grătar la răcit.
Crema de zmeură:
Pui zmeura într-un vas cu 3 linguri de zahăr și lași să clocotească pentru 10 minute, apoi o sfărâmi cu o furculiță și o strecori, pentru a scăpa de semințe și lași să se răcească complet.
Mixezi frișca lichidă cu zahărul măcinat apoi adaugi mascarpone și omogenizezi. Împarți compoziția în 2 vase, păstrând mai mult într-un vas. Peste această compoziție adaugi 250 g din sosul de zmeură răcit și omogenizezi. Dacă ți se pare prea acrișoară compoziția, mai poți adăuga zahăr.
Hidratezi 10g gelatină în 50 ml de apă rece pentru 10 minute, apoi o încălzești pe baie de aburi și amesteci ușor până se omogenizează. O lași să se răcească puțin și o amesteci cu crema de zmeură.
Crema de piersici:
Pasezi 250 g piersici cu blenderul vertical.
Adaugi piureul de fructe în vasul cu mai puțină cremă mascarpone și omogenizezi.
Tai cubulețe 2 jumătăți de piersică și le adaugi peste cremă și amesteci ușor.
Hidratezi 10 g gelatină în 50 ml de apă rece pentru 10 minute, apoi o încălzești pe baie de aburi și amesteci ușor până se omogenizează. O lași să se răcească puțin și o amesteci cu crema de piersici.
După ce blatul s-a răcit complet, îl tai în două pe orizontală și așezi unul din blaturi pe platou în interiorul unui inel, torni crema de piersici și așezi deasupra cel de-al doilea blat, apoi torni crema de zmeură (păstrând 150 g pentru a îmbrăca tortul) și nivelezi. Lași tortul în frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte. Înainte de a desface inelul treci cu grijă de jur-imprejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.
Mixezi crema păstrată și îmbraci tortul.
Pentru glazura de ciocolată încălzesti frișca lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi ciocolata neagră ruptă bucățele și amesteci bine. O lași să se răcească și torni peste marginile tortului, lăsând să curgă ușor peste margini.
Ornezi după imaginație. Eu am mixat frișca lichidă și am făcut câteva moațe și am folosit zmeură pentru a orna tortul.