Un tort super delicios si foarte bun! Nu este dulce, greoi sau gretos. Un tort acrisor si lejer, numai bun pentru zilele calde de vara!
L-am facut pentru ziua fetitei, care a implinit 3 anisori! S-a bucurat enorm de mult si de tort si de gust!
Super multumita!
Pentru blat:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat, adaugam uleiul, putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava detasabila de 24 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )
Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.
Pentru crema de caramel:
Dizolvam agar-agarul cu putina apa rece pentru a evita cocoloasele sau daca folosim gelatina o lasam la inmuiat in apa rece 10 minute.
Ciocolata mars o taiem bucatele si o topim intr-un ibric impreuna cu laptele la foc mic, cand ciocolata s-a topit bine, o dam deoparte si adaugam agar-agarul sau gelatina, amestecam bine pana la dizolvare.
Frisca lichida o batem pana obtinem o consistenta cremoasa.
Cand crema de ciocolata este calduta, adaugam 4-5 linguri de frisca batuta si amestecam pana la omogenizare.
Branza ricotta o mixam putin si o adaugam in frisca batuta, mai mixam putin, iar la final adaugam crema de ciocolata si mixam pana obtinem o crema omogena.
Pentru mousse-ul de zmeura:
Dizolvam agar-agarul cu putina apa rece pentru a evita cocoloasele sau daca folosim gelatina o lasam la inmuiat in apa rece 10 minute.
Topim ciocolata cu 100ml frisca lichida la foc mic pana devine lucioasa, apoi dam deoparte si cand este calduta adaugam agar-agarul sau gelatina, amestecam si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Intre timp dam zmeura prin blender, apoi o trecem printr-o sita pentru a indeparta samburii.
Mixam restul de frisca lichida pana devine cremoasa si o amestecam cu piureul de zmeura si ciocolata topita ajunsa la temperatura camerei, apoi omogenizam.
Dam deoparte 2 linguri pentru ornat.
Pentru asamblare:
Pe un platou, asezam inelul de la tava si punem prima foaie de blat, insiropam bine, apoi punem crema de caramel, a doua foaie, insiropam, mousse-ul de zmeura si la final foaie a treia, pe care o insiropam si pe ea, dar foarte putin. Invelim tortul in folie de plastic si-l dam la frigider pana a doua zi.
Cand tortul s-a inchegat, ii scoatem inelul si il invelim intr-un strat subtire cu frisca batuta amestecata cu 2 linguri de mousse de zmeura, apoi asezam wafa pe centru, iar benzile in jurul tortului, mai facem cateva moate si asezam cateva bombonele cu numele sarbatoritei si tortul este gata.