Este un tort delicios cu o crema aerata, pufoasa iar fructele de padure ii dau un plus de savoare. Cu siguranta va fi pe gustul multora daca va ganditi sa il preparati.
Pt. blat:
Pt crema bavareza:
Mai este nevoie de:
Blatul: Mai intai se prepara blatul, de preferat cu o zi inainte. Se separa ouale. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma ferma. Se adauga cele 2 lg cu apa si se mai mixeaza putin.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste spuma. Se incorporeaza cu miscari usoare. Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna in 2 reprize peste spuma. Se amesteca de jos in sus cu miscari usoare pana se omogenizeaza compozitia.
Se toarna intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 26 cm. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca este copt se scoate din cuptor. Se lasa 5 minute apoi se scoate din tava si se asaza pe ungratar. Se lasa sa se raceasca complet, de preferat peste noapte. A doua zi se taie in 3 parti egale.
Crema bavareza: Intr-o cratita cu fundul dublu se pun ouale, zaharul vanilat si zaharul. Se mixeaza bine. Laptele se incalzeste apoi se toarna fierbinte peste crema de oua amestecand continuu. Se pune cratita pe foc mic si se lasa pana incepe usor sa se ingroase crema, dar nu se lasa sa fiarba. Se ia cratita de pe foc si se pune deoparte. Ciocolata amaruie se rupe bucati si se pune in crema. Se amesteca bine pana se topeste ciocolata de tot.
Intre timp se hidrateaza gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se toarna apoi peste crema si se amesteca energic pentru a se dizolva granulele de gelatina. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Separat se mixeaza frisca lichida. Se adauga crema in mai multe reprize si se amesteca usor pana la omogenizare.
Se prepara un sirop din 400 ml apa, zahar si esenta devanilie sau alta aroma. Aceasta se va folosi pentru insiropat blatul.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza inelul detasabil al formei in care s-a copt blatul. Se pune deasupra o folie alimentara si se asaza primul blat. Se insiropeaza apoi se pune jumatate din crema de ciocolata si se niveleaza. Se pun fructele de padure (cate doriti sau de care doriti) apoi se asaza al doilea blat. Se insiropeaza si acesta, se pune restul de crema, fructele de padure iar deasupra ultimul blat. Se insiropeaza si acesta.
Se da la rece tortul pentru cateva ore pentru a se intari crema (de preferat peste noapte).
Se scoate apoi de la rece, se indeparteaza inelul si folia alimentara si se imbraca tortul in frisca batuta cu zaharul pudra vanilat. Ciocolata se topeste cu laptele apoi se lasa usor sa se racoreasca. Se toarna superficial peste o parte a tortului. Se lasa sa se raceasca bine apoi se fac pe marginea torului cateva moatze din frisca si se orneaza cu zahar colorat, totul dupa imaginatie.
Pofta buna!
1
Crema nu se lasa sa fiarba, altfel riscam sa obtinem o crema taiata si cu gust de omleta.
2
Se poate folosi crema doar de vanilie, renuntand la ciocolata.
3
Se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.