Blat
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare. Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Adauga-le peste albusuri, unde ai pus si galbenusurile amestecate cu uleiul.
Amesteca usor, de jos in sus, omogenizand compozitia fara a scoate prea mult aer din albusuri.
Coace blatul intr-o tava cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt, dupa ce ai turnat si nivelat compozitia. Seteaza cuptorul electric la 170 grade C, treapta doi, pentru 20 de minute.
Repeta operatiunea respectand aceleasi ingrediente si aceiasi pasi.
Vei obtine doua blaturi egale pe care, dupa cateva ore sau a doua zi, le vei taia in cate doua felii egale.
Crema alba
Pregateste intai migdalele. Prajeste-le usor si lasa-le la racit. Caramelizeaza doua linguri de zahar si pune migdalele. Amesteca. Pune amestecul pe hartie de copt si lasa la racit. Cand s-a intarit bine caramelul trece migdalele prin blender mixand usor. Nu le faramita total.
Pune intr-un bol smantana si zaharul si mixeaza. Cand vezi ca-ncepe sa se lege usor, adauga mascarpone. Mixeaza fara a insista, risti sa se taie crema si sa devina unt.
Crema de ciocolata
Pune ciocolata taiata bucatele intr-un vas termorezistent. Adauga frisca, zaharul si galbenusurile si pune vasul pe foc, la foc mediu. Cand s-a infierbantat bine adauga cacaua, omogenizeaza, apoi lasa la foc (fara a fierbe) 2-3 minute, amestecand.
Opreste focul si raceste crema.
Amestec-o cu cele 400 g de mascarpone si mixeaza usor. Da vasul la rece pentru cel putin o ora.
Sirop
Caramelizeaza zaharul si stinge-l (ai grija la abur) cu apa rece. Lasa la fiert 3 minute apoi raceste siropul si adauga Amaretto.
Asambleaza tortul.
Asaza prima felie de blat si insiropeaz-o usor.
Scoate crema de ciocolata de la rece si mixeaz-o usor, pana devine pufoasa si ferma. Imparte-o in trei parti egale si intinde o treime pe felia de blat insiropat.
Asaza a doua felie si insiropeaza.
Intinde crema alba si presara migdalele caramelizate.
Asaza cea de-a treia felie, preseaza usor, insiropeaza si intinde inca o treime din crema de ciocolata.
Pune ultimul blat si insiropeaza.
Mixeaza smantana pentru ornat, impreuna cu zaharul. Cand a inceput sa se lege, pune si crema de ciocolata ramasa si mixeaza pana la omogenizare. Crema trebuie sa fie ferma si pufoasa.
Imbraca tortul cu crema obtinuta, oprind cateva linguri pentru spritat la baza tortului si deasupra.
Introdu tortul la rece pentru jumatate de ora, timp in care pregatesti glazura omogenizand la foc mic toate ingredientele. Ciocolata am trecut-o prin blender si-am tocat-o.
Glazura usor calduta o torni peste tort, incepand din centru, putin cate putin, apoi cu o spatula intinzi sa se prelinga pe laterale. Dai tortul la rece.
Pregatesti banda de ciocolata pentru ornament.
Pune ciocolata rupta bucatele intr-o punga pe care-o legi bine.
Intr-un vas cu apa clocotita introduci punga in care ai pus ciocolata.Lasi sa se topeasca complet, apoi tai cu un foarfece coltul pungii (foarte putin) si spritezi ciocolata pe o fasie de hartie de copt, asezata pe un platou drept. Introduci la frigider si lasi pana ce suprafata ciocolatei devine mata, iar ciocolata s-a intarit usor incat sa poti ridica fasia de hartie fara ca ciocolata sa se prelinga. Pregatesti un vas rotund (borcan, cana, ce ai la indemana). Pui hartie de copt imprejurul lui si ridici fasia cu ciocolata, lipind-o de hartie.
Dai la rece pana ce se intareste apoi desprinzi hartia usor si muti fasia de ciocolata pe tort, fixand-o in centru.
Decorezi tortul cu bomboane de ciocolata si aveline din crema, spritate cu ajutorul unui pos.
Pastrezi tortul la rece si-l aduci la masa cu 20 de minute inainte de servire.